WK Scheidsrechtersprestaties Jaap Smaal en Con Voermans

Tijdens het NK Jeugd is Geoffrey Berens in het zonnetje gezet voor zijn uitmuntende prestatie op de WK in Bremen. Geoffrey Berens was echter niet de enige die voor zijn prestaties werd bedankt door het bestuur van de Karate Bond Nederland.

Ook onze internationale scheidsrechters, Jaap Smaal en Con Voermans waren succesvol in Bremen.

Jaap Smaal

2014-12-01 Jaap SmaalJaap Smaal werd de eerste KBN-scheidsrechter van Nederland die zitting mag nemen in de SC (Scheidsrechters Commissie) van de WKF. De DC, Directing Committee (bestuur) van de WKF benoemt leden van diverse commissies, zoals ook de leden voor de Scheidsrechters Commissie. De benoeming is in principe voor onbepaalde tijd en afhankelijk van het functioneren.

Het houdt in dat Jaap

  • examinator wordt bij kandidaten die voor verschillende licenties examen willen afleggen.
  • tatami managers mag aanstellen op een WK.
  • aangewezen kan worden als Chief Referee bij sommige Premier League wedstrijden.

Jaap is begonnen als Europees scheidsrechter in 1985 in Budapest. Na vele cursussen te hebben gevolgd werd hij in 1988 WKF scheidsrechter in Cairo, Egypte. Vanaf 1992 is hij Tatami Manager op Europese en Wereldkampioenschappen.

Daarnaast was hij toegevoegd lid van de Europese Scheidsrechters Commissie in 1995/1996. De toegevoegde leden werden voor 2 jaar aangesteld.

Con Voermans

2014-12-01 Con geslaagd voor zijn WK licentieCon Voermans behaalde bij het WK in Bremen het examen voor Wereldscheidsrechter Judge B.

Voor de EKF (Europese Karate Federatie) had hij alle licenties (Judge B 2001 Sofia en zijn Referee A in 2011 Ankara) die er maar zijn m.b.t. kumite, nu is de eerste stap genomen bij de WKF.

Er waren 382 kandidaten voor diverse licenties (Judge B en A, en Referee B en A). Woensdagavond 5 november kreeg hij het goede nieuws, geslaagd! Wat een ontlading, daar had hij dan het hele jaar naar toegeleefd! Slechts 22% van alle kandidaten kreeg goed nieuws, wat aangeeft hoe lastig dit examen te behalen is.

Een week voor het examen, om niets aan het toeval over te laten, was hij nog naar Apeldoorn gereden. Om daar bij Jaap Smaal, de hoofdscheidsrechter van Nederland, de laatste puntjes op de i te zetten.

In 1989 begon Con als Shobu Ippon scheidsrechter bij de BSN, Belangen Shotokan Nederland, die onder de KBN vlag draaide. In 1993 na het beëindigen van zijn wedstrijd carrière werd het C scheidsrechter. In 3 jaar haalde hij de A status bij de KBN.

Nationale Scheidsrechters Commissie

Jaap smaal en Con Voermans vormen samen met Peter Lewerissa en Jan Scholte Albers de Nationale Scheidsrechter Commissie van de KBN. Jaap Smaal en Jan Scholte Albers werden in Bremen geëerd omdat ze inmiddels al meer dan 20 jaren internationaal scheidsrechter zijn.

Eervolle vermelding voor Jan

Verder nog een eervolle vermelding voor Jan Scholte Albers die de Bronzen Speld ontving voor 10 jaar WKF Referee.