Themadossier coronavirus

In verband met het coronavirus (COVID-19) heeft de KBN meerdere vragen ontvangen. Vanaf 1 juni mag er stap voor stap steeds meer. Het kabinet heeft ook heel Nederland opgeroepen sociale contacten in het algemeen te verminderen. Deze oproep wordt door zowel NOC*NSF als de KBN ondersteund.

Het NOC*NSF heeft een speciale informatiepagina aangemaakt, klik hier. Hierop staat belangrijke informatie over het coronavirus & de sport, hoe om te gaan met sportactiviteiten in binnen- en buitenland, en links naar andere belangrijke informatiepagina’s.

Maatregelen6mei

Huidige maatregelen

De basisregels voor iedereen:

 1. Houd 1,5 meter afstand
 2. Vermijd drukte
 3. Werk zoveel mogelijk thuis
 4. Was vaak je handen
 5. Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis. Heb je ook koorts/benauwdheidsklachten, dan blijft het hele huishouden thuis.

In de persconferenties werd aangegeven dat, mits het coronavirus onder controle blijft, onder andere de volgende versoepelingen zullen plaatsvinden:

 • Vanaf 29 april: Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten. Er worden geen officiële wedstrijden gespeeld.
 • Vanaf 29 april: Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten, met 1,5 meter afstand tussen elkaar. Er worden geen officiële wedstrijden gespeeld.
 • Vanaf 11 mei: Ook senioren (18+ jr) mogen weer samen buiten sporten, met 1,5 meter afstand tussen elkaar. Er worden geen officiële wedstrijden gespeeld.
 • Vanaf 1 juni: T/m 18 jaar hoeft er bij sportactiviteiten geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden. (NIEUW)
 • Vanaf 1 juli: Binnensportaccommodaties mogen, onder strikte voorwaarden, weer worden geopend. (NIEUW)
 • Vanaf 1 juli: Georganiseerde samenkomsten zijn mogelijk tot 100 personen, mits er 1,5 meter afstand van elkaar gehouden kan worden.
 • Vanaf 1 juli: Sportkantines mogen worden geopend onder horeca voorwaarden (NIEUW)
 • Vanaf 1 september: Sportwedstrijden en evenementen zijn weer mogelijk, maar zonder publiek.
 • Vanaf 1 september: Kleedkamers en horeca bij sportverenigingen mogen worden geopend.

>> Download hier de factsheet van de Rijksoverheid met een overzicht van de maatregelen zoals aangekondigd op 19 mei 2020.
>> Bekijk hier verschillende informatieve posters met spelregels voor verenigingen, sporters, trainers en ouders.

 

Vanaf 1 juni mogen we stap voor stap weer meer ondernemen.

Buiten

 • U mag buiten met andere mensen afspreken.
 • U moet wel 1,5 meter afstand houden.
 • Mensen uit 1 huishouden mogen dichterbij elkaar zijn.

Binnen

 • Bij bezoek thuis moet u 1,5 meter afstand houden in huis en in de tuin.
 • In openbare gebouwen mogen 30 mensen met elkaar afspreken, denk aan een vergadering.
  Mensen die daar werken tellen niet mee.
 • U moet 1,5 meter afstand houden.
Afstand

Protocol verantwoord sporten

Vanaf maandag 11 mei mogen alle doelgroepen weer onder begeleiding buiten sporten, dat is goed nieuws! Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk kinderen mee kunnen doen met een vorm van sport.

De KBN heeft een protocol opgesteld voor sporters, verenigingen, ouders en trainers dat als leidraad kan dienen bij het organiseren en openstellen van trainingen.

 • De meest recente versie van het KBN sportprotocol is hier te downloaden. 
 • NOC*NSF heeft een checklist voor het opstarten van sportactiviteiten voor verenigingen opgesteld. Deze is hier te lezen. 

Ook NOC*NSF heeft een sportprotocol opgesteld. Deze is op de NOC*NSF website te vinden.

Fijn dat je er weer bent

Veilig opstarten sportactiviteiten

De corona crisis heeft veel gevolgen voor de sportwereld, zo ook voor sportverenigingen. Gelukkig mogen we sinds 29 april weer buiten sporten met de kinderen t/m 18 jaar, dat is goed nieuws! Dit brengt echter ook veel vragen en uitdagingen met zich mee.

Om de sportverenigingen te ondersteunen hebben we hier informatie verzameld over verschillende onderwerpen die sportverenigingen mogelijk kan helpen met het veilig opstarten van buiten sportlessen.

Lees meer
KBN at home3

Karate vanuit huis

Helaas zijn de karateverenigingen tijdens de corona periode gesloten op last van de gemeente en zitten veel mensen thuis.

Maar dat hoeft niet te betekenen dat we geen karate kunnen beoefenen. Ook thuis kan karate getraind worden! De KBN heeft verschillende karate gerelateerde activiteiten en trainingen gepubliceerd. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Leuke trainingsfilmpjes van de bondscoaches
 • Karate kleurplaten
 • Uniek kijkje bij trainingen van top karateka’s

Bekijk alle initiatieven via onderstaande button.

Lees meer
KBN-Coronaupdate-Website-slider

Het coronavirus

Het coronavirus, ook wel bekend als COVID-19, wordt gekenmerkt door klachten die in het begin vaak lijken op een verkoudheid. De ziekte kan uiteindelijk een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden. De symptomen van het nieuwe coronavirus zijn divers. Sommige mensen lijken er amper iets van de merken. Anderen worden ernstig ziek.

 • Meer informatie over het coronavirus is te vinden op de website van het RIVM.
 • Bekijk deze video om meer te weten te komen over de symptomen bij het corona virus.

Zelf kunt u ook helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte. Zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven. Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.

Financiële gevolgen

Uiteraard heeft het coronavirus financiële gevolgen, ook voor sportverenigingen en -bonden. Er zijn vanuit het ministerie verschillende regelingen getroffen om mensen tegemoet te komen. Op 20 mei 2020 is het ‘Noodpakket 2.0’ aangekondigd voor de periode juni t/m augustus. Hieronder staan enkele regelingen beschreven.

TOGS, wordt Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB 

Vanaf vrijdag 27 maart 2020 heeft het ministerie van Economische Zaken de regeling ‘Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19’ (TOGS) geopend. Deze regeling is er speciaal voor ondernemingen die schade lijden door gedwongen sluiting, en/of de inperking van bijeenkomsten naar aanleiding van het corona virus.

De nieuwe regeling, Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL), geldt voor de periode juni t/m augustus en is beschikbaar voor dezelfde sectoren als de TOGS. De TVL is bedoeld voor bedrijven met minder dan 250 medewerkers die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Anders dan de TOGS houdt de TVL rekening met de hoogte van het omzetverlies. Hoe hoger het verlies, hoe hoger de tegemoetkoming. De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het totale omzetverlies en het deel van de vaste lasten dat een bedrijf daarmee betaalt. Voor de vaste lasten wordt een gemiddeld percentage per sector berekend. Een bedrijf krijgt maximaal €20.000 (netto) per 3 maanden. (Bron: Rvo)

NOW 2.0 (per 1 juni)

De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die door het coronavirus te maken hebben met een omzetverlies van minimaal 20%. Zij kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor een voorschot ontvangen. De NOW regeling wordt per 1 juni wordt verlengd met een periode van 3 maanden, waarbij een tegemoetkoming voor de loonkosten over de periode juni, juli en augustus 2020 kan worden aangevraagd. De ‘ontslagboete’ komt met de NOW 2.0 regeling te vervallen.

NOW 2.0 heeft enkele aanpassingen ten opzichte van de huidige NOW.

 • De referentiemaand voor de loonsom is voor het tweede tijdvak vastgesteld op maart 2020 (peildatum 15 mei);
 • de verplichting om geen ontslag aan te vragen blijft gehandhaafd, maar de korting op de subsidie wordt verlaagd van 150% naar 100%;
 • aan werkgevers wordt in NOW 2.0 de inspanningsverplichting opgelegd om hun werknemers te stimuleren een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk;
 • over 2020 en tot en met de aandeelhoudersvergadering in 2021 mag geen dividend of bonus worden uitgekeerd en mogen er geen eigen aandelen worden ingekocht, wanneer er sprake is van een steunbedrag op of boven het bedrag waarvoor een accountantsverklaring vereist is. Voor werkmaatschappijen die als onderdeel van een concern een NOW-subsidie hebben gekregen geldt dit drempelbedrag niet, zij moeten zich hier altijd aan houden;
 • de opslag op de loonkosten wordt verhoogd van 30% naar 40%. (Bron: Rijksoverheid)

Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Corona Checklist (1)

Corona checklist voor verenigingen

NOC*NSF heeft, met medewerking van verschillende verenigingen en bonden, een checklist opgesteld voor sportverenigingen. Hierbij wordt ingegaan op waar sportverenigingen in het bijzonder op moeten letten met de huidige situatie rondom het corona virus, en wat zij kunnen doen.

Met deze checklist wordt gemakkelijk per onderwerp (denk bijvoorbeeld aan financiën en de sportaccommodatie) verschillende punten besproken die gevolgen kunnen hebben voor zowel de inkomsten als de uitgaven van een sportvereniging.

De checklist is hier te downloaden. (versie 01 april 2020).

Evenementen

Helaas zijn in verband met de maatregelen omtrent het coronavirus veel evenementen reeds geannuleerd. Hieronder is een overzicht te vinden van alle evenementen die reeds zijn geannuleerd en/of uitgesteld in verband met het coronavirus.

KBN evenementen:

 • 15 maart: KBN Vanencompetitie Zuid
 • 4 april: KBN Wadoplatform training & Shotokanplatform training
 • 5 april: KBN OAV toernooi: International Amsterdam Karate Cup (+ seminar)
 • 11 april: Nationaal Kwalificatie Toernooi Olympische Spelen (uitgesteld, datum n.t.b.)
 • 25 april: KBN scheidsrechterscursus Rayon Zuid in Oss
 • 16 mei: KBN Vanencompetitie Friesland
 • 23 mei: KBN Vanencompetitie Midden
 • 24 mei: KBN Danexamens (uitgesteld, datum n.t.b.)
 • 7 juni: KBN OAV toernooi: Rotterdam Cup
 • 27 juni: KBN OAV toernooi: Open Moerdijk Cup (uitgesteld naar 2021)
 • 5 juli: KBN vanencompetitie Zuid

WKF/EKF evenementen:

 • 26 t/m 29 maart: EKF Europese Kampioenschappen Senioren in Bakoe
 • 17 t/m 19 april: WKF Premier League Madrid in Spanje
 • 1 t/m 3 mei: WKF Youth League Limassol in Cyprus
 • 19 t/m 21 juni: WKF Series A in Istanbul
 • 26 t/m 28 juni: WKF Olympisch Kwalificatie Toernooi in Parijs (uitgesteld, datum n.t.b.)
 • 3 t/m 5 juli: WKF Youth League Umag in Kroatië (uitgesteld, datum n.t.b.)
 • 11 t/m 13 september: WKF Series A Durban in Zuid Afrika

De Olympische Spelen in Tokio zijn verplaatst naar 2021.