Mindset2020

Tyron Lardy over Mindset2020:

Mijn krachttrainer (Martin Overbosch) werkt samen met de ex-bokser Henk Sleijfer, die hem vertelde over een project dat zijn broer, Jan Sleijfer, op wilde zetten voor sporters met een veelbelovende toekomst. Mijn krachttrainer stelde voor dat zijn broer contact op kon nemen met mij (want hij wilde zijn project graag nog verrijken met een vechtsport) en zodoende ben ik in contact gekomen met de sportpsycholoog Jan Sleijfer. Hij vertelde mij dat hij een project wilde beginnen dat mensen inzicht gaf in wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt bij topsporters: de inspanning en tegenslagen die bij topsport komen te kijken, waar mensen vaak geen idee van hebben. Ze zien alleen het resultaat, slecht of goed. De manier waarop hij dit wilde doen was door met zes sporters een traject van drie jaar aan te gaan, gedurende welke zij wekelijks een post op een tijdlijn zouden plaatsen. Toegevoegde waarde voor de sporters zelf is dat dit hen ook inzicht geeft in hoe zij zich gedurende bepaalde periodes voelen en hiernaast zullen zij ook individuele sessies mentale training aan gaan met Jan. Toen ik dit allemaal gehoord had, was ik meteen om en zodoende ben ik nu onderdeel van Mindset2020

 

Initiatiefnemer drs. Jan Sleijfer over Mindset2020:

Vanaf januari 2017 krijgen ca. zes topsporters/team de gelegenheid om op de website van NLsportpsycholoog te laten zien wat zij er allemaal voor over hebben om de top te willen halen. Het grote publiek ziet namelijk meestal alleen het eindresultaat (wel/geen titel of medaille) maar niet de fysieke en mentale inspanningen van de jaren die eraan vooraf gingen. Ook de sporter vergeet vaak zelf welke successen en teleurstellingen hij of zij onderweg heeft doorgemaakt.

Op de website van NLsportpsycholoog stellen de sporters zich voor. Met foto en profiel vertellen zij wie ze zijn en wat ze in 2020 – het jaar van de Olympische spelen in Tokyo – willen bereiken. Dit hoeft overigens niet de OS of een WK te zijn! Drie jaar van sport, studeren/werken en levenskeuzes maken is enorm interessant om zelf bij te houden én inspirerend om te volgen als andere sporter. Mindset2020 geeft straks een reëel beeld van jonge mensen die (top)sport combineren met ‘gewoon’ leven. Daarnaast motiveert en stimuleert het de eigen ‘road to success’. Door de eigen wekelijkse reflectiemomenten – al dan niet met reacties van volgers – groeit de bewustwording en kom je uit de roes van slapen-trainen-school/werk-wedstrijd.

Drie jaar lang houden zij een eigen tijdlijn bij. Dat wil zeggen dat zij wekelijks zelf een paar keer ‘iets’ uploaden (rechtstreeks of via Facebook, Instagram, e.d), dat ze willen delen met websitebezoekers. Dit kan bijvoorbeeld een stukje tekst zijn, een trainingsfoto, wedstrijdfilmpje, verjaardag, etc. Alles wat een kijkje in het persoonlijke (sport-)leven van de topsporter geeft.Ik schat in dat men een kwartiertje tijd  per week kwijt is om de tijdlijn actueel te houden.

Het is géén competitiesite met afvallers op weg naar Tokyo. Juist wanneer een sporter onderweg bewust andere keuzes maakt kan dat heel waardevol zijn om op een tijdlijn de gedachten, gevoelens en het gedrag te zien (veranderen). Het is voor mij ook een uitdaging en ben benieuwd hoe dit in 2017 zal worden ontvangen. In ieder geval zet ik (en partners NLsportpsycholoog) mijn tijd en expertise als sportpsycholoog voor deze ca. zes sporters extra (en kosteloos) in. Tijdens de ‘moeilijke’ en succesmomenten. Individueel en als groep.

Kortom, je laat dus anderen zien wat het betekent om – drie jaar lang – als topsporter te leven. Familie, vrienden, kennissen en andere volgers beleven jouw ervaringen mee en kunnen je steunen. Niet alleen door motiverende reacties op je tijdlijn te zetten, maar ook financieel. Bijkomend voordeel, met één druk op de knop kan iedereen jou een klein bedrag sponsoren. Bijvoorbeeld om een trainingskamp mogelijk te maken of nieuw sportmateriaal aan te schaffen. Het bedrag dat je ophaalt is 100% voor de sporter (team) zelf. Hoe actiever je zelf bent, hoe meer steun je verwerft.

Volg Tyron en zijn tijdlijn via de website: www.mindset2020.nl. Ook heeft Tyron een inspirerend filmpje geplaatst, wat hier te zien is.