Lid in Beeld: Tyron Lardy

2015 kon al niet meer stuk voor de Haarlemse karateka Tyron Lardy: In januari werd hij, als net 18-jarige, 5e op de Open de Paris. Daarna volgde er brons met het heren kumiteteam bij het EK. Bij de German Open was er zilver en bij het WJK in Jakarta won hij brons in de U21 categorie +84kg. Begin januari werd hij door de KBN uitgeroepen tot sportman van het jaar en begin februari was daar het goud tijdens de EJK in Cyprus. Een hele goede reden dus om eens een praatje te gaan maken met de kersverse Europees kampioen.

Wie is Tyron Lardy? (bijv. leeftijd, opleiding/wat doet hij naast karate, waar traint hij?)
19 jaar, studeert natuur-& wiskunde aan universiteit Leiden (2e jaar). Traint van jongs af aan bij karate kenamju, bij René Oerlemans. 

Wanneer ben je op karate gegaan en waarom?
Toen ik 6 jaar was mocht ik af en toe komen kijken bij de training van mijn vader, hij trainde op dat moment bij Dick Smolders. Omdat ik het erg leuk vond begon ik zelf ook met trainen bij de jeugd groep onder leiding van René Oerlemans. Na 2 jaar werd ik uitgenodigd om het wedstrijd team te versterken.

Wat is er zo leuk aan Topsport?
Dat je altijd een doel in je leven hebt en continu bezig bent jezelf te verbeteren, als karateka maar ook als mens.

Hoeveel uur per week train je?
12 uur per week. 8 uur per week karate training de andere 4 uur besteed ik aan karatespecifieke krachttraining.

Hoe combineer je topsport met het studerende leven?
Behalve dat plannen uiteraard heel belangrijk is, leer ik heel gemakkelijk. Daarnaast is het een kwestie van keuzes maken, voor iedereen zit er 24 uur in een etmaal. Hoe je die invult is een keuze.

Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd en zo ja hoe ga je daar mee om?
Vlak voor de wedstrijden beginnen ben ik wel zenuwachtig, maar ik denk dat dat volkomen logisch is en ik accepteer het als gezonde spanning. Eenmaal op de mat neemt de adrenaline de overhand en ben ik gefocused.

Wat voor invloed heeft de topsport op je eetpatroon?
Om te zorgen dat je lichaam top fit is voor een wedstrijd moet je naast het harde trainen uiteraard ook zorgen dat je je lichaam gezond voedt, dus ik zorg er voor dat dat goed zit.

Is er iets veranderd en zo ja wat, na je bronzen medaille op het WJK?
In principe is er niks veranderd, alleen het is mooi om voor jezelf te weten dat al het harde werk niet voor niets is en een titel helpt daar enorm bij.

Brons op het WJK was al een hele prestatie; nu ben je Europees kampioen. Hoe voelt dat?
Het voelt heel goed, maar onwerkelijk. Het is een droom die je van jongs af aan hebt en die komt opeens uit, dat is heel lastig te beseffen.

Wat zijn de volgende doelen in je karatecarrière?
Op het volgende WJK nogmaals het podium te mogen betreden, maar dan op de hoogste trede. daarnaast naam maken bij de senioren en kijken of ik dezelfde lijn met mooie prestaties bij de senioren kan neerzetten als nu bij de -21.

Wat wil je meegeven aan jeugdige karateka’s die nu misschien door jouw prestaties geïnspireerd worden?
Blijf altijd positief naar jezelf kijken, ook als het even niet gaat zoals je wilt.