Lid in beeld: Ana Santos Marcelino

Na ruim een half jaar trainen was het zover. Tijdens de bijzondere danexamens van zaterdag 21 mei in sporthal de Sypel in Harderwijk, behaalde Ana Santos Marcelino haar eerste dan karate.

Wie is Ana? Bij welke dojo train je en hoe vaak train je?
Ana (48 jaar) werkt in het dagelijks leven als planner. Daarnaast is zij vaak in de dojo te vinden. Zo’n 3 tot 4 keer per week traint Ana bij Shotokan Karate-do in Buitenveldert. Tevens zit zij in het bestuur van de club en gaat zij als begeleider mee naar toernooien. Door haar dochter Roan, die ook aan karate doet, heeft zij 8 jaar geleden ook de smaak te pakken gekregen. “Ik hou echt van de sport”, aldus Ana.

Wat vind je leuk aan karate?
“Het is een heerlijke sport. Ook mentaal. Het geeft me rust. Met handbal was ik aan het einde van de les helemaal kapot, bij karate heb ik dat niet. Ik krijg er juist energie van.”

kbn

Wat vind je moeilijk aan karate?
“Nieuwe technieken aanleren vind ik lastig. Maar ik ben gestopt met te denken ‘dit kan ik niet’. Je kunt beter denken in mogelijkheden. Gelukkig word ik goed begeleid tijdens de training, o.a. door mijn trainer Almir Skrijelj. Er wordt goed op me gelet.”

Je hebt pas je 1e dan behaald. Hoe was dat?
“De voorbereiding waren best heftig! Ik ben in augustus 2015 begonnen met de voorbereidingen en heb zoveel mogelijk getraind. Daar was ik af en toe best moe van. Ook heb ik proefexamen gedaan ter voorbereiding. Dat ging goed en dat gaf wel zelfvertrouwen. Toen ik mijn zwarte band van Dimitra Limneos kreeg uitgereikt, moest ik wel een traantje wegpinken.”

Waarom heb je gekozen voor het bijzonder danexamen?
“Ik heb slijtage aan mijn rug en last van mijn heup, daarom kan ik niet hoog trappen. Ik dacht altijd dat ik daarom geen danexamen kon doen en niet verder zou komen dan bruine band. Via via kwam ik in contact met Dimitra en die vertelde mij over het bijzonder danexamen. We zijn gaan kijken wat ik wel kan en ik ben gestart met de dantrainingen.”

En nu? Wat is de volgende stap?
“Nu ik m’n zwarte band heb, zou ik het hartstikke leuk vinden om de opleiding tot dojo assistent te volgen. En ook zou ik over een aantal jaar voor m’n 2e dan willen gaan. Het zal me lukken.”

kbn 2