Sportakkoord

Op deze pagina is meer informatie te lezen over het Sportakkoord, welke thema’s zij hebben geformuleerd en hoe het Sportakkoord verenigingen kan helpen. Het uiteindelijke doel van het Sportakkoord is de toekomstbestendigheid van de sport te vergroten.

Als sportclub heb je te maken met veel uitdagingen. Hoe houd je je sportclub vitaal? Met voldoende vrijwilligers en tevreden sporters? Hoe speel je met je sportclub in op de veranderingen lokaal en in de maatschappij?

Jouw club is niet de enige met die vragen. Veel clubs zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. En dat vindt de Rijksoverheid en de gezamenlijke sport heel belangrijk, want clubs zijn de basis voor sportend Nederland. Bij clubs sporten we met plezier en ontmoeten we elkaar. En zo zorgen we er met zijn allen voor dat meer mensen met plezier sporten en bewegen.

Wat is het Sportakkoord?

Het doel van het Sportakkoord is om de organisatie en de financiën van de sport toekomstbestendig te maken. Het Sportakkoord is er op gericht om sport zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken voor álle Nederlanders, in álle levensfasen. Om dit te realiseren is het belangrijk dat op lokaal en regionaal niveau lokale sportakkoord gesloten worden.

Met het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisatie, bedrijven en de gemeente, lokaal af hoe zij met elkaar de eigen sport- en beweegambities kunnen bereiken. Met als doel de toekomstbestendigheid van de sport te vergroten. Van het lokale Sportakkoord wordt een actieplan gemaakt. Inmiddels zijn alle 344 lokale Sportakkoorden gereed: iedere sportclub kan op elk moment instappen en meedoen. Ook als je als club nog niet deelneemt.

Thema’s

Binnen het sportakkoord zijn verschillende thema’s geformuleerd die eraan bijdragen om sport toegankelijk te maken voor iedereen in jouw gemeente. De thema’s zijn:

Ondersteuning Sportakkoord

Ondersteuning

Sportclubs hebben te maken met veel uitdagingen. Hoe houd je jouw sportclub vitaal? Zijn er voldoende vrijwilligers en tevreden sporters? Hoe leid je goede trainers op? Met het lokale Sportakkoord kun je gezamenlijk de sport en jouw sportclub versterken. De ondersteuning geeft jouw club de mogelijkheid om te groeien en bloeien richting de toekomst.

De Adviseur lokale sport helpt, samen met de lokale verenigingsondersteuner en/of de contactpersoon van de eigen sportbond, om de service te vinden die past bij de behoefte en ambities van de club. Advies op maat dus.

Rondom een club zijn meerdere (verenigings-)ondersteuners werkzaam, dit verschilt per gemeente. Neem contact op met de bekende (verenigings-)ondersteuner
van jouw club.

Extra informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Bekijk dan onderstaande pagina’s. Hier lees je meer over het lokale Sportakkoord, de meerwaarde voor jouw club én binnen welke thema’s het Sportakkoord jou kan helpen.  Heb je andere vragen? Neem dan contact op met het KBN bondsbureauhet Sportakkoord of kijk op de website van het Sportakkoord.

Meer informatie of vragen?