Sempai George Brouwer

George Brouwer woont in Apeldoorn, is 74 jaar en beoefent sinds 1972 Shotokan karate. George was altijd al sportief: sinds zijn jeugd doet hij aan verdedigings- en gevechtssporten, waaronder Judo, Kempo en Pencak Silat. In zijn veertig jaar lange carrière bij Defensie, waarbij hij zowel bij de marine als bij de luchtmacht de meest uiteenlopende taken vervulde, ging het sporten door. Tijdens de opleiding is een verdedigingssport gebruikelijk en een must. Maar daar bleef het niet bij: George speelde voetbal (2e klasse), badminton en deed aan Judo. Verder deed hij van 1972-1977 aan Shotokan karate.

In 1996 ging George met FLO (Functioneel Leeftijd Ontslag), waarna hij als vrijwilliger bij voetbal- en volleybalverenigingen aan de slag ging. Momenteel geeft George les aan een dames- en herengroep bij het MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen).

George_Brouwer2In 2004 ging George weer actief het Shotokan karate beoefenen bij Karate-do Smaal. In 2010 wilde George Danexamen doen, echter hij werd met zijn 69 jaar te oud bevonden voor het reguliere én het bijzondere KBN Danexamen. En hij was op dat moment nog geen 3 jaar lid van de KBN, waardoor hij niet in aanmerking kwam voor dispensatie. Twee jaar later kreeg George via zijn Sensei Jaap Smaal toch nog de kans om het bijzondere KBN Danexamen te doen. Op 9 juni 2012 was het zover en heeft George zijn examen met goed gevolg afgelegd.

Nog altijd is George zeer actief met het karate. Sinds 2010 is hij hulp lesgever bij Karate-do Smaal. Daarnaast verzorgt hij 2 keer per jaar Shotokan clinics op middelbare scholen in Apeldoorn. Ook bezoekt hij ieder jaar de KBN Dag van het Karate.

George is nog lang niet van plan om te stoppen met karate. “Ik ben gelukkig nog gezond van lijf en leden en zal net zo lang Shotokan karate blijven beoefenen tot het fysiek niet meer haalbaar. Dan ga ik weer terug naar de basis: Tai-chi’, aldus George.