Karate Olympisch ja of nee?

KBN is benieuwd naar jouw mening!
In elke nieuwsbrief behandelen we een vraag. De vraag van deze keer was: moet karate Olympisch worden in 2020, ja of nee? We stelden deze vraag aan een aantal karateka’s/sportschoolhouders. Hieronder een greep uit de reacties:

“Een duidelijke JA! Omdat Karate samen met Judo de meest bekende vechtsport is. Leuk om naar te kijken, spectaculair en spannend tot de laatste seconde.”
Marielle van Daalen, Unity99 Rotterdam

„Karate moet zeker Olympisch worden in 2020. Een olympische status zal voor de Karate do Bond Nederland zeker goed doen. Door deze status zal het karate wereldwijd beter gepromoot kunnen worden.
De bond zal hierdoor sponsoren kunnen aantrekken ten goede van onze topsporters. Als zij bereid zijn te investeren kunnen doelstellingen bereikt worden op topniveau. En misschien ook de mogelijkheid voor het aanstellen van fulltime coaches. De begeleidingsstructuur kan dan worden uitgebreid om een kwaliteitsverbetering te realiseren. De hele ontwikkeling vergt tijd maar zal wel de nodige professionalisering opleveren.”
Raymond Snel, Sportschool Raymond Snel

“Uiteraard moet het karate in 2020 een onderdeel zijn van de Olympische Spelen! Omdat karate een mondiale sport is en mondiaal ook goed is georganiseerd. De WK’s en EK’s zijn zeer professioneel georganiseerd. De deelnemende karateatleten zijn professionele topsporters die zeven dagen in de week trainen en bezig zijn met hun sport. Ten opzichte van een aantal andere sporten zoals schaatsen, skiën en curling komen de deelnemers uit alle landen. Daarom moet karate Olympisch worden!”
Wim Mallens, Tadashii-do 

“Ja, ik vind dat karate in 2020 olympisch moet worden. Karate is mijn optiek de meest veelzijdigste sport ter wereld, staat open voor vernieuwing en blijft doorontwikkelen waarbij de atleten centraal staan. Voor elke atleet ligt er altijd wel een nieuwe uitdaging in het verschiet zowel fysiek als mentaal en met die reden bewijst Karate dat het een sport is die die thuis hoort op de olympische spelen.”
Sjoerd de Haan, Karate-do-Satsumadori

“Dat zo’n grote sport als karate geen onderdeel is van de Olympische Spelen is, dat kan toch eigenlijk niet? Daarnaast: karate is een sport met veel traditie en een zeer positieve waarde. De wijze waarop wij met elkaar binnen de sport omgaan, dat is een voorbeeld voor andere sporten.”
Johan van den Hoofdakker, Sportschool J. van den Hoofdakker 

“Ja. Goede promotie voor het karate-do en dan zijn we eindelijk van al die beunhaasbonden af die niet door NOC/NSF erkend zijn.”
Roger Alken, karateschool Alken

Facebook
Via Facebook lieten veel karateka’s van zich horen, waarvan de meerderheid positief was. Een aantal gaf ook aan dat karate al heel lang mee had moeten doen, waaronder Esther Hagenaar. Zij gaf aan: “Zo’n prachtige sport hoort daar al jaren aan mee te doen.” En Victor van der Putten schreef: “Ja natuurlijk, belachelijk dat die sport nog niet Olympisch is!!!”
Joris Leenders heeft echter zijn bedenkingen: “Een olympische status van karate-do… ‘verkleint’ dat karate-do niet vooral tot een sport terwijl het, denk ik, zo veel meer is dan een sport?”
En hij was niet de enige met bedenkingen. Zo schreef Jaron Legel: “Hmmmm, nee…..ik ben bang dat karate dan dezelfde weg volgt als Judo en Taekwondo met alle destructieve gevolgen aan de schat van achtergronden (principes en basis ideeen) van de verschillende stijlen.”
Arya Mohammad gaf aan: “Nee ! Het heeft Karate al genoeg verpest, karate is geen sport maar budo !”
Via Instagram kwam de volgende reactie binnen van karateamstelveen: “Karate gaat niet om winnen of verliezen. Niet om beter te zijn dan andere, maar om jezelf te verbeteren, dus waarom olympische??? Als mensen graag wedstrijden doen kan ik mij voorstellen dat ze het belangrijk vinden dat het olympisch wordt, maar voor mij persoonlijk hoeft het niet zo nodig!! Karate is meer dan een sport het is een manier van leven!!”

Het merendeel van de reacties was echter positief, dus wie weet!