Laden Evenementen

Save the date! Op 17 & 18 september 2022 vindt het KBN Karateweekend plaats! Dit weekend komt in de plaats van de Dag van het Karate en de Jeugdkaratedag. Karateka’s van jong tot oud, en van beginner tot ervaren, kunnen dit weekend genieten van interessante clinics.

De organisatie wil samen met de verschillende groeperingen binnen de KBN, er leerzame en onvergetelijke dagen van maken. Twee afwisselende dagen worden georganiseerd voor KBN (jeugd)karateka’s, sportscholen en verenigingen, scheidsrechters, coaches, topsporters en bestuurders en alle anderen die de KBN een warm hart toe dragen. Het is de bedoeling om tijdens dit weekend alle geledingen binnen de KBN te laten deelnemen.

Hoofddoel van dit weekend is: “Verbinden”.

Programma zaterdag 17 september

Annelies Bouma begon als jonge karateka bij sportschool Muilwijk. Annelies heeft deelgenomen aan talloze nationale, internationale, Europese en Wereldkampioenschappen. Na haar wedstrijd carrière is ze vele jaren bondscoach geweest voor de KBN jeugdselectie. Tot op de dag van vandaag is Annelies wekelijks in de dojo te vinden als de judo- en karatejuf, én om zelf fit te blijven.

De clinic van Annelies staat in het teken van ouder en kind karate. Dit betekent dat karate kids (van 6 t/m 13 jaar) hun ouders, verzorger, opa of oma mee kunnen nemen voor een les in de karate basis technieken, én andersom.

Sinds december is Fight Game Academy van Sem Schilt aangesloten bij de KBN. Sem is als meervoudig K1 kampioen een groot voorbeeld voor vele vechtkunst beoefenaars. Hij geeft een interessante clinic met als thema “gevechtscombinaties vanuit het full-contact”.

Karin Pannekoek van Academie voor Sportkader komt een interessante workshop geven over het karate voor ouderen. Ze zal bij de workshop onder andere ingaan op de volgende onderwerpen:

  • Lokale samenwerking
  • Hoe bereik je de doelgroep
  • Samenstelling van de doelgroep

Daarnaast is ook het uitwisselen en bespreken van ervaringen een belangrijk onderdeel van deze workshop.

De Australiër Dan Newcombe zal tijdens het KBN Karateweekend een clinic Karate Jutsu geven. Dan Newcombe is woonachtig in Perth, West-Australië. Hij heeft daar een eigen dojo en hij is gespecialiseerd in zelfverdediging. Hij is in het bezit van een 6e Dan Tsutsumi Hozan Ryu Ju-Jitsu en een 2e Dan Shotokan Karate-do. Dan Newcombe zal op zaterdag 17 september ’22 een verbinding maken tussen het Shotokan en Tsutsumi Hozan Ryu in de vorm van een les Karate Jutsu.

Wim Mallens is al een aantal jaren de KBN Kata bondstrainer voor de jeugdselectie tot 16 jaar. Hij is in het bezit van de 5e Dan. Op zijn eigen wijze weet hij op een gepassioneerde wijze zijn lessen vorm te geven.

Zijn lessen bestaan uit een combinatie van kennis, discipline, creativiteit en humor. Ervaar zelf hoe het is om bij een jeugdselectie te trainen. Op deze dag ben jij misschien wel de karateka die opvalt en wordt uitgekozen voor de KBN jeugdselectie.

Kata bunkai combi’s vanaf 13 jr

In elk kata vind je klemmen, worpen, armtechnieken en beentechnieken. Met deze technieken gaan we een aantal flows en combinaties leren om zo inzicht te krijgen in de diverse mogelijkheden die kata bieden.

Karate voor de jeugd, hoe jong voel jij je?

Een dynamische les vol met verplaatsingen staand maar natuurlijk ook op de grond.

Aikibudo is een budo-discipline die gebruik maakt van de snelheid en kracht van de tegenstander. Er wordt getraind op controletechnieken, klemmen en worpen in reactie op verschillende soorten (ongewapende en gewapende) aanvallen, zoals pakkingen, verwurgingen, slagen, stoten, en trappen. Tijdens het KBN karateweekend zullen we de verbinding leggen tussen karatetechnieken en aikibudo. Voor meer informatie over aikibudo kun je kijken op:www.budoryukatsu.nl

Tantojutsu zoals ik het train en onderwijs bestaat uit een aantal kat van klassieke jiujitsustijlen ( koryu oftewel oude scholen).

De kata van deze oude scholen zijn heel praktisch en omdat de aard van conflicten onveranderd is zeer geschikt voor de moderne tijd. Uit een totaal van 8 kata kies ik er een aantal voor het seminar.  De principes zijn: realisme in aanval en verdediging en timing.

Programma zondag 18 september

Het KBN Shotokan platform zal ook vertegenwoordigd zijn tijden het KBN karateweekend op zondag 18 september a.s. De docentengroep van onze platform zal onder leiding van Platform Vertegenwoordiger Ruud Bruinsma leuke thema’s verzorgen, Vast staat dat er kata en bunkai behandeld zullen worden.

Zondag 18 september zal Jaap Smaal 8e Dan een speciale training geven voor examen Zwarteband Shotokan Ryu. Er zal uitgebreid aandacht worden besteed aan Kata. Ook het onderdeel ENBU zal de nodige aandacht krijgen.

In deze workshop deelt Gertjan Martens Sensei de Kata Kaisetsu 解説 met de deelnemers. Kaisetsu doet denken aan Bunkai maar in plaats van het Kata uit elkaar te nemen in aparte bewegingen wordt de applicatie of uitleg van bewegingen bestudeerd. Dat houdt in dat niet zozeer de bevroren vorm wordt uitgelegd als wel de onderliggende bewegingsprincipes. De vijf kata worden geanalyseerd in termen van Ura no gumite, Kumite gata en Kihon gumite, en specifieke Wado principes als Ten i, Ten tai, Ten gi worden behandeld.

Otsuka Sensei koos een ander Kanji voor Kata  dan andere scholen.  Kanji vertaalt zich naar een type, vorm of mal, terwijl  zich vertaalt naar vorm of uiterlijk. Vanuit Kaisetsu-perspectief betekent dit de vorm of het uiterlijk van Omote kata, bijvoorbeeld Gedan barai (Omote). Dit is wat je kunt zien of de buitenste schil. De ware essentie (Ura), is wat je niet kunt zien en tevens het belangrijkste.
Ura no gumite is als het ware de hartslag van de Kata.

Sergio Schouten zal namens het Kyokushinkai platform een clinic verzorgen. Het thema van de clinic is bunkai van Sepai. Sergio wordt bij de clinic ondersteund door Pieter, Björn en Lesley.

Kata bunkai combi’s vanaf 13 jr

In elk kata vind je klemmen, worpen, armtechnieken en beentechnieken. Met deze technieken gaan we een aantal flows en combinaties leren om zo inzicht te krijgen in de diverse mogelijkheden die kata bieden.

Karate voor de jeugd, hoe jong voel jij je?

Een dynamische les vol met verplaatsingen staand maar natuurlijk ook op de grond.

Bōjutsu wordt meestal geassocieerd met Okinawaanse Kobudō of met Japanse Koryū Budō. Bōjutsu is een van de kernelementen van klassieke krijgstraining. Duw-, zwaai- en slagtechnieken lijken vaak op bewegingen met lege handen, volgens de filosofie dat de bō slechts een verlenging van iemands ledematen is. In Okinawa beoefent men acht wapens vanuit de gedachte dat uiteindelijk elk voorwerp in je omgeving gebruikt moet kunnen worden als wapen. Pas wanneer alle wapens op zijn gebruik je Karate (空手), de lege hand.

In deze workshop oefenen we Sakugawa no kun met bunkai gumite. Sakugawa is een kata van Tode Sakugawa (geboren 1733). Sakugawa is tevens de maker van de kata Kosokun (1762), ook bekend als de kata Kushanku of Kankudai, dat hij maakte om zijn White Crane Boxing leraar Kong su Kun te eren.

Met kata-based impacttraining verken je toepassingen van bewegingen uit kata, met een partner die stootkussens voor je vasthoudt. Daarbij wil je die toepassingen met volle intentie en impact uitvoeren, met toenemende weerstand van je partner. Zo ontdek je hoe je de bewegingen uit de kata kunt toepassen onder druk, op een veilige manier. En het is nog waanzinnig leuk ook.

KBN Bondscoach Anthony Boelbaai zal een kumite clinic geven.

In de reguliere karatelessen wordt er veelal aandacht besteed aan de 3 K’s van Karate-do:

  • Kihon (de basistechnieken),
  • Kata (denkbeeldig gevecht met meerdere tegenstanders) en
  • Kumite (sparren met één of meerdere tegenstanders)

Maar hoe kun je de geleerde technieken van de Kihon, Kata en Kumite nu praktisch gebruiken als je buiten de Dojo wordt aangevallen en iemand jou in het nauw drijft?

In deze clinic oefenen we na een korte warming-up een aantal combinatietechnieken en gaan wij aan de hand van een aantal aanvallen die je buiten de Dojo zou kunnen tegenkomen, aan de slag met praktische zelfverdedigingen mét daarbij toepasbare tegenaanvallen. Het doel is daarbij altijd om alleen te zorgen dat de aanvaller/ agressor gestopt wordt en te zorgen dat jij veilig uit die situatie kunt wegkomen om vervolgens de politie te waarschuwen, waarbij het absoluut niet de bedoeling is om de aanvaller letsel in welke aart dan ook, toe te brengen. Een aanvaller/ agressor stoppen en beheerst uitschakelen, daar gaat deze clinic over.

Als zelfverdedigingstechnieken oefenen we verschillende technieken waaronder klemmen, verschillende worpen met relatief eenvoudige eindtechnieken als tegenaanval.

Wil jij weten hoe jij buiten de Dojo met Karate-do jezelf en/of een vriend/ vriendin met praktische technieken beheerst kan verdedigen? Altijd al lekker willen oefenen met combinatietechnieken en (leren) werpen en vegen? Kom dan naar deze clinic, dan maken wij er samen iets gaafs van.

De Karate-Do Bond Nederland organiseert op 18 september 2022 een kata en kumite scheidsrechterscursus voor (aspirant) Vanen en KBN-scheidsrechters, geïnteresseerde coaches, sporters en andere geïnteresseerde leden. Scheidsrechters met een Vanen- of D-licentie die hun kennis willen ophalen, zijn eveneens van harte welkom!

Heb je belangstelling om als scheidsrechter actief te zijn bij een vanen- en/of nationaal toernooi, dan is deze cursus iets voor jou! De cursus staat open voor alle leden van de KBN die dit jaar 16 jaar of ouder zijn en minimaal de 4e kyu bezitten. Na afloop van de cursus kan men theorie examen afleggen voor een Vanen-licentie.

Doe mee met een les kihon, kata en kumite met de nichogama en krijg zo een goede indruk hoe er met deze mooie wapens gewerkt kan worden.

De kama, zeis welke je nog steeds overal tegenkomt in Japan is een degelijk wapen, je ziet al snel de overeenkomsten met karate kata. Herken de vele elleboogtechnieken, haken en morote gedan barai.

De organisatie zorgt voor voldoende kama die de deelnemers kunnen gebruiken tijdens de les.

In de workshop/presentatie gaan wij de ontwikkeling en de verdere te nemen stappen van het i-karate en para karate binnen KBN toelichten. Hiermee hopen wij duidelijkheid te kunnen brengen in hoe het e.e.a. in elkaar steekt en waar de uitdagingen zitten.

Naast uitleg over de wedstrijdklassen en wedstrijd categorieën, zal er ook uitleg gegeven worden over het i-platform voor het danexamen. Uiteraard is er de mogelijkheid vragen te stellen en van gedachten te wisselen. Mocht er nog voldoende tijd zijn dan zullen werkvormen zoals die worden toegepast in het i-karate worden gedemonstreerd, hieraan kan ook worden meegedaan.

De gehele sessie is ter inspiratie voor iedereen en met name voor de karateka met interesse voor de doelgroep aangepast sporten.

Bekijk hier het gedetailleerde programma.

Meer informatie & inschrijven

Meer informatie over het programma van het KBN Karateweekend volgt binnenkort. Wil je als eerste op de hoogte worden gebracht van alle informatie van het KBN karateweekend, of alvast een plekje reserveren bij een van de clinics? Schrijf je dan in via onderstaand formulier!

Inschrijving KBN Karateweekend

Gebruik dit formulier om u van te voren in te schrijven voor het KBN Karateweekend op 17 & 18 september 2022.

  • Vul hier uw KBN lidmaatschapsnummer in. Deze kunt u voorin uw karatepaspoort vinden.
  • Meerdere antwoorden mogeljik

Deel deze pagina, kies je platform!

Ga naar de bovenkant