Laden Evenementen

Save the date! Op 16 & 17 september 2023 vindt het KBN Karateweekend plaats! Dit weekend komt in de plaats van de Dag van het Karate en de Jeugdkaratedag. Karateka’s van jong tot oud, en van beginner tot ervaren, kunnen dit weekend genieten van interessante clinics. KBN-leden kunnen gratis deelnemen aan alle clinics en trainingen!

De organisatie wil samen met de verschillende groeperingen binnen de KBN, er leerzame en onvergetelijke dagen van maken. Twee afwisselende dagen worden georganiseerd voor KBN (jeugd)karateka’s, sportscholen en verenigingen, scheidsrechters, coaches, topsporters en bestuurders en alle anderen die de KBN een warm hart toe dragen. Het is de bedoeling om tijdens dit Karateweekend alle geledingen binnen de KBN te laten deelnemen.

Programma

Er staan diverse interessante clinics en workshops gepland voor het KBN Karateweekend. Hieronder lees je meer over de diverse activiteiten!

Zaterdag 16 september

Denk jij dat je een wereld kampioen karate kan worden? Kom dan naar het KBN Karateweekend en laat jouw favoriete wedstrijd technieken aan de KBN Bondstrainer Annelies Bouma zien tijdens deze gave training!

Bert Slot en Erik Stok behandelen tijdens deze training van het Stijlplatform Kyokushinkai de bunkai van de tweede pinan.

De clinic van Annelies en Els staat in het teken van ouder en kind karate. Dit betekent dat karate kids (van 6 t/m 13 jaar) hun ouders, verzorger, opa of oma mee kunnen nemen voor een les in de karate basis technieken, én andersom.

Droom jij ook van het leven als ninja? Tijdens deze vette clinic nemen de Masters van de Ninja Academie je mee op een spannende missie. Je gebruikt vette ninja skills als sluipen en zwaardvechten en neemt het samen met je team op tegen kwaadaardige samoerai. Kruip ook in de huid van een ninja. Het avontuur ligt op je te wachten….

Ben jij benieuwd wat het inhoudt om scheidsrechter te worden? Doe dan mee met de scheidsrechtersclinic! De KBN scheidsrechterscommissie neemt je in deze clinic mee in het scheidsgerecht, en beantwoordt onder andere de vraag hoe je scheidsrechter kan worden en wat dit betekent.

Zondag 17 september

Antonio Vonk geeft speciaal voor de jeugd een clinic “Kumite: verdediging + tegenaanval in één en oefenen met combinatietechnieken”

De jeugd gaat aan de slag met Kumite oefeningen om enerzijds aanvallen te leren verdedigingen en daarbij tegelijk een tegenaanval te plaatsen (counteren) en anderzijds met het oefenen van een aantal combinatietechnieken die zij bij Kumite (wedstrijden) kunnen gebruiken. Neem voor deze clinic sowieso wel je eigen vuistbeschermers, bitje en bij voorkeur ook je kruisbeschermer mee.

Het doel van de Kumite clinic is om enerzijds te oefenen met verschillende manieren om verdediging + tegenaanval in één (counteren) te gebruiken en om een aantal effectieve combinatie van technieken te leren die je in je eigen dojo kan blijven oefenen.

Over Antonio Vonk

Sensei Antonio is een gediplomeerd Rijkserkend Leraar van de Karate-do Bond Nederland, beoefend al 26 jaar Budo vechtkunsten waaronder Shotokan Karate-do, Jiu-jitsu en Wado Ryu Karate-do, bezit de 3e Dan Shotokan en heeft in Purmerend zijn eigen karateschool waar hij vier dagen per week lesgeeft. Ook is hij binnen de KBN jaarlijks actief bij het geven van clinics bij het Karate Weekend en helpt hij als vrijwilliger bij evenementen/ wedstrijden die de KBN organiseert. Daarnaast vind Sensei Antonio het leuk om regelmatig aan karate stages/ seminars deel te nemen van Nederlandse en buitenlandse leraren.

Antonio Vonk geeft een inspirerende clinic aan volwassenen met het thema “Enbu: een reeks gecombineerde aanvallen en verdedigingen met partner”

De volwassenen gaan met een partner werken aan het vormgeven van een Enbu. Voor degene die niet precies weten wat een Enbu is: in het kort is een Enbu een ingestudeerd gevecht met een partner, waarbij zowel de verplaatsingen- de aanvallen- de verdedigingen en de tegenaanvallen van beide karateka’s vooraf zijn bepaald en worden ingestudeerd. Bij het (aan)leren van een Enbu wordt deze altijd in stukjes opgedeeld waarbij ieder stukje een aantal keer herhaaldelijk wordt geoefend, waarna ook de volgende stukjes van de Enbu wordt behandeld en geoefend. Uiteindelijk worden alle stukjes aan elkaar geplakt waardoor een volledig ingestudeerd gevecht het eindresultaat is. De meeste vechtfilms/ series zoals bijv. John Wick en Cobra Kai maken ook gebruik van Enbu.

Vanwege de beperkte tijd van de clinic gaan de deelnemers aan de slag met een relatief wat eenvoudige maar wel effectieve Enbu, waarbij niet alleen de karate technieken zullen worden getraind, maar ook ieder zijn/ haar geheugen. Enbu is net als een Bunkai: beide partners moeten alle vooraf bepaalde verplaatsingen, aanvallen, verdedigingen en tegenaanvallen wel in de juiste volgorde kunnen onthouden en uitvoeren.

Het doel van deze clinic is om zo’n 10 minuten voor het einde van de clinic een goedlopende Enbu van begin tot eind, in één vloeiend geheel te kunnen uitvoeren.

Over Antonio Vonk

Sensei Antonio is een gediplomeerd Rijkserkend Leraar van de Karate-do Bond Nederland, beoefend al 26 jaar Budo vechtkunsten waaronder Shotokan Karate-do, Jiu-jitsu en Wado Ryu Karate-do, bezit de 3e Dan Shotokan en heeft in Purmerend zijn eigen karateschool waar hij vier dagen per week lesgeeft. Ook is hij binnen de KBN jaarlijks actief bij het geven van clinics bij het Karate Weekend en helpt hij als vrijwilliger bij evenementen/ wedstrijden die de KBN organiseert. Daarnaast vind Sensei Antonio het leuk om regelmatig aan karate stages/ seminars deel te nemen van Nederlandse en buitenlandse leraren.

Seiryoku Zenyo als basisprinicpe voor martiaal bewegen

Stel je eens voor: Je tilt een gewicht van 40 kilo op. Voel jij het dan als er 500 gram extra gewicht aan wordt toegevoegd? Ik denk het niet. Anders, als je een potlood vasthoudt, zul je het waarschijnlijk direct merken wanneer een vlinder op het potlood gaat zitten.
In karate in het algemeen en zeker in bepaalde stijlen, lijkt men erg geleid te worden door het een manier van bewegen die ik zou willen vergelijken met het kunnen tillen van 40 kilo. Voor mij betekent dit dan, dat er weinig ruimte is voor het zich bewust worden van subtiele details van martiaal bewegen waarvoor veel sensitiviteit en lichaamsbewustwording voor nodig is.

Seiryoku Zenyo geldt als één van de basisprincipes voor martiale bewegingskunsten. Seiryoku Zenyo laat zich doorgaans vertalen als ‘maximaal effect, minimale inspanning’. Het duidt ook op de meest efficiënte en effectieve leren gebruiken van je mentale en fysieke capaciteiten. Een soort maximaal effect met minimale inspanning.

Ik wil jullie graag meenemen op een ontdekkingstocht. Aan de hand van bewegingsexploraties gaan we op zoek naar seiryoku zenyo in ons eigen bewegen. Hoe kunnen we maximaal effectief zijn met minimale inspanning en dus maximale efficiëntie? En hoe vertaalt dit zich dan naar effectiever en gezonder en toch effectief bewegen?

Over Jan Bloem
Jan (1971) beoefent sinds 1976 verschillende vechtkunsten. Hij is in het bezit van verschillende dangraden en lesgeefbevoegdheden in verschillende vechtkunsten en zelfverdedigingsmethoden.

Effectief en efficiënt bewegen hebben altijd zijn grote interesse gehad. Daarom heeft jan de afgelopen 25 jaren naast zogenaamde interne vechtkunsten ook meerdere bewegingsmethoden bestudeert en ervaren, zoals Feldenkrais, Alexander, Continuum, verschillende yogavormen. Naast martiaal bewegingskunstenaar en leraar is Jan klinisch bewegingswetenschapper, neurowetenschapper en integratief bewegingstherapeut. Jan is ook als docent verbonden aan de opleidingen van de KBN.

Tijdens het karate weekend zal ik twee clinics verzorgen die toegankelijk zijn voor alle stijlen en niveaus. Clinic 1 zal gaan over ‘set up’; de logica van het toepassen van karate technieken. Hoe werken we toe naar een succesvolle oefening door gebruik te maken van vitale punten, kuzushi, maai en timing?

Jerry Smit
Platformvertegenwoordiger Wado
7e dan

Tijdens het karate weekend zal ik twee clinics verzorgen die toegankelijk zijn voor alle stijlen en niveaus. Clinic 2 zal gaan over het gebruik maken van ‘internal power’. We gaan werken met ‘cross body connection’ en lichaamsmechanica. Bewegen vanuit lichaamsstructuur en overdracht van energie vanuit ontspanning en samenwerking van verplaatsingen, gewrichten en verbinding.

Jerry Smit
Platformvertegenwoordiger Wado
7e dan

Wij willen iedereen laten ervaren hoe je karate beoefent wanneer je totaal niets ziet of wanneer je in een rolstoel zit.

  • Karate met blinddoek – wat voel je, wat hoor je, hoe is je balans (sprong unsu), enz.
  • Karate vanuit de rolstoel – hoe verplaats je, hoe draai je, hoe vertaal je kata naar de rolstoel
  • Kennismaken met trainingsmethoden – materialen om te trainen met verstandelijke beperking

De clinics wordt gegeven door Para Karate trainers Rick Maas en Alex Janssen, en zij worden ondersteund door Petra Bierman en An-Mei van Tongeren.

KBN Bondstrainer Wim Mallens geeft tijdens het KBN Karateweekend een selectietraining voor kata! Karateka’s die dit leuk vinden kunnen aansluiten bij deze training.

Inschrijven

Wil jij meedoen aan één of meerdere clinics bij het KBN Karateweekend? Schrijf je dan in via onderstaand formulier!

Inschrijving KBN Karateweekend 2023

Gebruik dit formulier om u van te voren in te schrijven voor het KBN Karateweekend op 16 & 17 september 2023.

  • Vul hier jouw KBN lidmaatschapsnummer in. Deze kun je voorin het karatepaspoort vinden.
  • Meerdere keuzes mogelijk

Deel deze pagina, kies je platform!

Ga naar de bovenkant