Laden Evenementen

Op 24 april vindt de KBN karate clinic van Eddy Marques plaats! Het thema zal zijn: Kata = Kumite, van vorm naar toepassing

Informatie over de clinic

Eddy Marques (5e Dan) is naast dat hij nu voorzitter is van de KBN ook jarenlang actief Karateka bij de Nationale selectie geweest en meervoudig kampioen geweest. De afgelopen 10 jaar heeft hij met zijn jonge Karateschool Budo Lifestyle vele nationale en internationale Kata kampioenen voortgebracht bij de jeugd, cadetten, junioren en ook bij de senioren. Zijn vrouw en meervoudig Kata kampioen, heeft daar ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het voordeel is dat ze samen een Shotokan, Shito Ryu en Kyokushinkai achtergrond hebben en samen daar veel in getraind hebben. “Inmiddels hebben we ook wel duizenden kata wedstrijden van dichtbij gezien en gevolgd. Je moet immers bij de tijd blijven.”

De kracht van een goede Kata zit hem onder andere in de juiste combinatie van techniek en begrip van de technieken en bewegingen. Het bestuderen van Kata is in de eerste plaats een manier om bepaalde bewegingsprincipes te bestuderen en het lichaam daarop te conditioneren, principes die overigens wel in een gevechtssituatie kunnen worden toegepast.

Dat laatste deel is waar Eddy de nadruk op wil leggen in deze Clinic. “Want Kata is ook Kumite, het een kan niet zonder begrip van de ander.” Daar komen we als land vaak ook te kort in het internationaal Kata geweld. Deze clinic is dus voor alle stijlen. Stijlloos zou je ook kunnen zeggen omdat de mogelijke toepassingen los staan van stijl. We behandelen de bewegingen die je in iedere stijl terug kan zien.

Als je Kata wedstrijden doet kan je dus je ook je voordeel halen uit deze clinic. Ook als je interesse hebt in zelfverdediging toepassingen ben je bij deze clinic op zijn plek. Als je meer begrip krijgt van de ‘mogelijke’ toepassingen kan je dit ook beter overbrengen in je Kata omdat je daarmee ook onnodige bewegingen (mudana no ugoki) kan voorkomen. Die je intenties verraden en de effectiviteit van je techniek ondermijnen. (Denk aan te veel focus op de eindtechniek en spanning in je arm/vuist)

De clinics zijn vanaf groene band toegankelijk. Bij de clinics worden eerst een aantal stukjes van de verschillende kata’s behandeld. Daarna worden de bunkai toepassingen uitgelegd en getraind.

Clinic 1: 10:00 uur tot 11:30 uur. Leeftijd vanaf 10 jaar tot 15 jaar. De volgende kata’s komen aan bod:

  • Heian yondan ( 平安四段 )
  • Heian godan ( 平安五段 )
  • Bassai dai ( 披塞大 )
  • Enpi ( 燕飛 )

Clinic 2: 12:00 uur tot 13:30 uur. Leeftijd vanaf 15 jaar. De volgende kata’s komen aan bod:

  • Kanku dai ( 観空大 )
  • Kanku sho ( 観空小 )
  • Gojushiho sho* ( 五十四歩大 )
  • Papuren (パープレン )
  • Chatan Yara Kusanku

Deelnemen aan de clinic

De kosten voor de clinic bedragen €15,00. Meer informatie over de clinic wordt per mail toegestuurd na het inschrijven. Wil jij deelnemen aan een clinic van Eddy? Schrijf je dan in via onderstaande link! Vol = Vol!

Deel deze pagina, kies je platform!

Ga naar de bovenkant