Dag van het Karate

Zondag 14 oktober stond in het teken van de Dag van het Karate! Gewoontegetrouw vond dit evenement plaats in Sporthal de Sypel te Harderwijk. Klik hier voor het complete fotoalbum! Wij willen alle nieuwe leraren van harte feliciteren met hun diploma. Daarnaast willen we Adriaan Spee en Johnny Malawauw feliciteren met hun dangraadpromotie.

Foto's 2018

Alle foto’s van de Dag van het Karate 2018 editie zijn hier te vinden.

 

Workshops

De clinicgevers zijn bekend! Hieronder volgt een opsomming van de clinicgevers, met een korte omschrijving van hun clinic(s).

 • Dimitra Limneos – Gojushiho dai

Dimitra Limneos heeft de 6e Dan KBN en zal op de Dag van het Karate een Kata-training verzorgen.

De Gojushiho dai is een Shotokan Kata voor de gevorderde karateka’s die een basiskennis hebben van de verschillende technieken die in deze Kata voorkomen. De training is vrij toegankelijk, ook voor karateka’s van andere stijlen die zich willen verdiepen in deze uitdagende Kata.

 • Dick Smolders & Albert Bouma – Kata Bunkai Heian/Pinan kata

De clinic wordt gegeven door Dick Smolders (5e dan Wado Karate) en Albert Bouma (2e dan Wado Karate).

Bij het ontdekken van vechttoepassingen in Kata zijn de beginbewegingen van Kata bijzonder interessant. Ze bevatten vaak de belangrijkste technieken en vechtprincipes van het Kata. In deze clinic wordt dit duidelijk gemaakt, nader uitgelicht en geoefend aan de hand van de eerste bewegingen van de vijf Heian/Pinan Kata.

 • Roger Heuvelsland  

Roger Heuvelsland is o.a. 13-voudig Nederlands Kampioen en 7 jaar lid geweest van de nationale selectie. Hij zal op de Dag van het Karate twee verschillende clinics verzorgen.

Clinic 1:        Experimenteren met Shotokan technisch dynamisch bewegen en toepassingen met partner volgens “Sen No Sen” en “Go No Sen”

Clinic 2:        Kata & Bunkai  – Gojushihosho

 • Jacob Jan Duijst & Martijn Weideman – Kime no Kata 

KIME NO KATA (KNK)= VORM VAN DE BESLISSING.

In deze clinic zal aandacht worden geschonken aan de ongewapende aanvallen van deze kata. Summier zullen de Jiu Jitsu verdedigingen aan bod komen en uitgebreider hoe je je als karateka zou kunnen verdedigingen.

 • Wim Mallens – Karate Jutsu 

Het Karate-Jutsu of praktische zelfverdediging in het karate, krijgt steeds meer aandacht binnen het traditionele karate. Op de Dag van het Karate kun je als kyugraadhouder kennismaken met dit interessante onderdeel. Ook voor de gevorderde karateka is er op deze dag genoeg kennis te halen.

 • Adrie de Herdt – Karate-do naar de Straatpraktijk 

Een brug tussen dojo-theorie en straatpraktijk wil Adrie de Herdt voor onze karateka’s zijn. Adrie legt dit uit aan de hand van twee Japanse woorden: ‘Shiaio’ en ‘Shiniaio’. Twee woorden die heel erg op elkaar lijken. In zijn workshops komt dertig jaar aan ervaring in het adequaat omgaan met wangedrag, agressie, bedreiging en geweld naar boven in de manier waarop hij de praktische bruikbaarheid van karatetechnieken aantoont. De workshops van Adrie zijn voor elke karateka aan te bevelen.

 • Jerry Smit – Tantodori 

Jerry Smit, 6e dan Wadoryu, zal lesgeven in tantodori, traditionele verdedigingen tegen mes aanvallen. Het accent in deze oefeningen ligt op riai (harmonie tussen correcte afstand, correcte plek en correcte timing) gecombineerd met lichaamsontwijking, balansverstoring en precisie. Kortom, een workshop voor de liefhebber van esthetisch inhoudelijk karate.

 • Willem Neuteboom – Jodo 

Jodo, de weg van de stok, is de Japanse krijgskunst waar een rondhouten stok wordt gebruikt tegen aanvallen van een Japans zwaard. In de clinic wordt kennis gemaakt met de mores van de jo en het zwaard. Trek je karatepak maar lekker strak, zet je hoofd op scherp en kom naar de jodo-clinc om je te laten verassen.

 • Eric Bortels – G-Karate

Op 15 jarige leeftijd, in 1981, zette Sensei Eric Bortels de stap naar karate. In 2012 begint Eric een samenwerking op met Ilse Rayen, kinderarts in ontwikkelingsstoornissen en autisme. Hieruit is G-karate Limburg gegroeid. In 2015 start Eric Bortels een samenwerking met Franck Duboisse en Koen Spitaels. Samen proberen zij zoveel mogelijk mensen te inspireren met hun gedachtengoed “karate voor iedereen” en dit voor iedere stijl en krijgskunst. In 2018 schrijft Eric het eerste praktische handboek om iedereen met een beperking te integreren in het G-karate. Kortom, Eric bevat ontzettend veel kennis over het G-Karate. Deze zal hij toepassen in zijn clinics.

Na een korte introductie over de betekenis van G-karate zal Eric een korte training geven voor personen niet in de rolstoel met zijn unieke methodiek. Daarna volgt er een les in hoe je training geeft aan personen in een rolstoel. Let op: maximaal 15 personen per clinic.

 • Antonio Vonk – Tai Sabaki & tegenaanval technieken

Antonio Vonk, 2e Dan KBN, zal twee clinics verzorgen met als thema Tai Sabaki. De Japanse term Tai Sabaki omvat een scala aan technieken om op zeer gecontroleerde wijze het lichaam te verplaatsen, en bestaat voornamelijk uit het ontwijken van een aanval, zoals een stoot, slag of traptechniek, zodanig dat de verdediger in een betere en veilige positie uitkomt.

Nadat er met de Tai Sabaki is geoefend, gaan de karateka’s aan de slag met verschillende aanvalstechnieken in combinatie met de Tai Sabaki techniek.

 • Leonardo Gil Beroes – Shorin Ryu Karate

The clinic will be an introduction to Shorin Ryu Karate. It is a traditional form of karate, and because of this also we are not doing any competitions or demonstrations. I would like to inform you that we are the only one who practices this style in Holland. In Italy there is one Sensei and Me here, so two Senseis in whole Europe. Around the world, there are only five Dojos, Italy, USA, Venezuela, Okinawa, and Holland. The dojo in Holland is the biggest one, with 87 students.

 • Jordi van Zelst – Blessure & Prestatieverbetering

Onder het motto ‘Samen staan we Sterk’ ga ik graag de uitdaging aan om jullie, de karateka’s, trainers en/of begeleiders in jullie kracht te zetten! “Waar gehakt wordt, vallen spaanders.” Een toepasselijke uitspraak voor het blessureleed dat bij elke sport voorkomt, en in dit specifieke geval het karate. Sommige blessures zijn niet altijd te voorkomen, zoals een kneuzing, een misstap, of een bloedneus. Overbelasting is echter wel te voorkomen!

Dit en nog veel meer zal ik (kort) presenteren om daarna tot ACTIE over te gaan! Een interactieve training, waarbij elke karateka kan voelen, wat bepaalde bewegingen en trainingen met het lichaam doen.

 • Caroline Splinter – de Zwart – Vertrouwenscontactpersoon

Op de “Dag van het karate” zult U een informatie stand van de VCP aantreffen. Naast probleemoplossend werk ik ook graag preventief. Daarom ligt er deze dag een formulier op tafel waarop U kunt aangeven naar welke workshop Uw interesse uit gaat of kunt U zelf een onderwerp aandragen. Voor algemene vragen en/of ideeën staat er een brievenbus op tafel.

Graag leg ik U uit wat mijn taak binnen de KBN inhoudt en beantwoord ik Uw vragen over veiligheid, geweld en (seksuele-) intimidatie, maar ook denk ik graag mee over een Veilig sportklimaat binnen Uw vereniging.

 • Michel Edel – Scheidsrechterscursus

Scheidsrechters worden helaas vaak ondergewaardeerd, terwijl het een uitermate moeilijk beroep is. Via deze cursus tijdens de Dag van het Karate wil de Nationale Scheidsrechterscommissie (NSC) inzicht geven in het vak scheidsgerecht. Aan de hand van videomateriaal en het reglement kunnen de karateka’s ervaren hoe het is om scheidsrechter te zijn. Er worden twee clinics gegeven, de eerste betreft het onderdeel “Kata”, de tweede gaat specifiek over het onderdeel “Kumite”.

 

Programma DvhK

De sporthal is open vanaf 09:00. De Dag van het Karate zal beginnen met een gezamenlijke opening om 09:50.

10:00 – 12:00               Clinics

 • Ontwijken (Antonio Vonk)
 • Tantodori (Jerry Smit)
 • Brug tussen dojo-theorie en straatpraktijk (Adrie de Herdt)
 • Scheidsrechterscursus kata & kumite (Michel Edel)
 • Kata Bunkai (Dick Smolders)
 • Karate Jutsu (Wim Mallens)
 • Jodo (Willem Neuteboom)
 • Shotokan Dynamics (Roger Heuvelsland)
 • Shorin Ryu Karate (Leonardo Gil Beroes)

12:00 – 13:00               Demonstratie, pauzeprogramma

13:00 – 16:00               Clinics

 • G-Karate (Eric Bortels) Let op: maximaal 15 personen per clinic!
 • Brug tussen dojo-theorie en straatpraktijk (Adrie de Herdt)
 • Blessurepreventie en prestatieverbetering (Jordi van Zelst) Let op: vooraf aanmelden!
 • Gojushiho Sho met bunkai (Roger Heuvelsland)
 • Gojushiho dai (Dimitra Limneos)
 • Kata Bunaki (Dick Smolders)
 • Kime no Kata (Jacob Jan Duijst)
 • Jodo (Willem Neuteboom)

Deelnemen aan één of enkele clinics is uiteraard ook mogelijk.

Verslag Dag van het Karate 2017

Op zondag 22 oktober werd onder luid Taiko geroffel de Dag van het Karate gestart voor ruim 160 deelnemers. Na de demonstratie van Kobujutsu volgde een massale warming-up. Hierna ging de gehele groep uit elkaar om clinics te volgen in de verschillende aspecten van ons mooie karate, en om bijvoorbeeld direct van deze gelegenheid gebruik te maken om kennis te maken met kobujutsu met de hanbo (korte stok). Dojo sparren, sport karate, traptechnieken, kumite, gumite kata kwamen aan bod. Het para karate volgde rond het middaguur waarna er in de middag weer twee sessies van clinics werden gegeven waarbij ook motorisch leren en tai-chi karate aan bod kwamen. In de kantine was er gelegenheid zich te laten informeren over ledenwerving voor sportscholen.

De sfeer was goed en velen keerden voldaan naar huis, het geluid van de Taiko’s nog in de oren. De diversiteit van het programma, de demonstraties en de muzikale opluistering werkten allemaal mee een totaal ervaring van het karate neer te zetten. Een geslaagde dag met dank aan de organisatie en vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt!

Osu!

Foto’s van deze dag zijn terug te vinden via deze link.