Dag van het Karate 2016

18 september vond in Harderwijk de inmiddels traditionele aftrap van het nieuwe seizoen plaats in de vorm van de Dag van het Karate. Het was fijn te zien dat men weer in grote getale aanwezig was.

Net als voorgaande jaren hebben we getracht, naast de stijlplatformtrainingen in de ochtend, een gevarieerd en voor iedere doelgroep interessant programma te bewerkstelligen.

Deze opzet is een bewuste keuze met als doel, dat u naast het reguliere kyu en dangradenprogramma of de wedstrijdvormen van Kumite en Kata, met allerlei andere vormen van karatebeleving kennis kunt maken en de gelegenheid te creëren de uithoeken van het brede karatespectrum daadwerkelijk te proeven.

Aan de hand van de ontvangen feedback is op te maken dat deze doelstelling gerealiseerd is en dat de trainers, instructeurs, leraren, stijlplatformvertegenwoordigers een mooi en compleet programma hebben weten te bewerkstelligen.

Nog even een korte opsomming wat er deze mooie dag te beleven viel;

De stijlplatformen;
– Inoue-ha Shito Ryu, door R. Snel
– Kyokushinkai 4e Platform, door F. van den Nieuwendijk en H. Naberhuis
– Wado, door G.J. Martens en J. Smit
– Dento Shito Ryu, door J. Franken
– Shotokan, door R. Bruinsma
– Kyokushinkai, door M. El Ayachi en P. Drachman

De workshops;

  • Frank van den Nieuwendijk, Kobujutsu
  • Gertjan Martens, Nunchaku
  • René Oerlemans, Sportkarate
  • Mark Bicknell, Hojo Undo
  • Alex Brouwer, Aiki-jitsu
  • Adrie de Herdt, Weerbaarheid (Riddertraining)

Zoals tijdens de openingsspeech door onze voorzitter Herman van der Meulen ook al werd aangegeven sluit deze diversiteit in verbondenheid mooi aan bij de Olympische gedachte en het feit dat na het leveren van goede strijd karate in 2020 op de Olympische kalender staat. Door deze grote diversiteit van de budodisciplines tijdens de Dag van het Karate komt naar voren dat Karate voor iedereen veel te bieden heeft en komen stijlen en beleving samen in, traditie, praktische toepasbaarheid en sport en in is volledig in harmonie met de Olympische gedachte.

Als KBN (Karate-do Bond Nederland) zijn wij lid en onderdeel van de WKF familie en zijn door het besluit van het IOC onderdeel van de Olympische Beweging geworden met Tokyo 2020 in het vizier.
De Olympische Beweging wil bijdragen aan een meer vreedzame en betere wereld door op een vriendschappelijke en solidaire manier jongeren te onderwijzen door middel van sport, het onder de aandacht brengen en ondersteunen van sportcompetities overal ter wereld, het streven naar “sport voor iedereen” en sportieve gelijkheid voor mannen en vrouwen waar ook ter wereld.

Vanuit de KBN, wil ik langs deze weg nogmaals de gelegenheid nemen om de hele groep van passievolle en betrokken karateka heel hartelijk te danken en de hoop uit te spreken om in de toekomst nog vaker van hun kennis, kunde en expertise gebruik te mogen maken.
Extra dank uiteraard voor de enorme bijdrage van Johan van den Hoofdakker en zijn vrijwilligersgroep die net als alle voorgaande edities een mooi evenement weer mogelijk heeft gemaakt.

Voor iedereen die de Dag van het Karate gemist hebben omdat zij niet in de gelegenheid waren naar Harderwijk af te reizen, hopen wij natuurlijk dat zij volgend jaar wel van de partij kunnen zijn!

Foto’s van de Dag van het Karate zijn hier te vinden.

Namens het bestuur van de KBN,

Sportieve groet,

Bert Wold