Club in Beeld: Karate Kenamju

Kenamju is een begrip in Haarlem waar veel Haarlemmers sporten of ooit hebben gesport. Van oorsprong is Kenamju een judovereniging, opgestart door ‘de heer (opa) Schutte’. In 1971 heeft Cor van der Geest de vereniging overgenomen en er een sportcentrum van gemaakt, waar naast Judo en Karate, TRX, Bootcamp, Spinning, en zo’n beetje elke andere variant van fitness, te beoefenen is.

Binnen de sportschool heeft Karate een eigen identiteit met een eigen stichting en bestuur. Het bestuur bestaat uit een actieve groep vrijwilligers met karate in het (sport) hart. Deze stichting is een voortvloeisel van het enthousiasme van René Oerlemans, die al vele jaren het karate bij Kenamju leidt.
De karate tak binnen Kenamju behelst momenteel 26 lesuren op 6 verschillende locaties in de regio. Om dit grote aanbod te kunnen bewerkstelligen wordt hij bijgestaan door een lesgeefteam van enthousiaste karateka’s, zoals Wouter Janssen, Sherilyn Wold, Cuney Kutlu, Jos van Roo, Daan Noll, Romi Oerlemans en Daan Storm.

Stichting Sport Karate Kenamju heeft ten doel om de karatesport in de volle breedte van het karatespectrum te stimuleren door lessen en trainingen te verzorgen in wedstrijdkarate, sportkarate en traditioneel Wado-karate voor alle leeftijden vanaf 4 jaar.Uiteraard speelt de sportprestatie binnen onze club een belangrijke rol en hebben we een groot aantal kampioenen in ons midden.

Zonder iemand tekort te willen doen, willen we in deze editie natuurlijk onze trots Tyron Lardy noemen, die onlangs bij het WJK in Jakarta een bronzen medaille heeft gewonnen bij de categorie -21. Daarvoor was hij, samen met clubgenoot Donovan Wold al succesvol met het Nederlands team op het EK2015 waar een bronzen medaille werd gewonnen.

In 2013 is Kenamju door de KBN uitgeroepen tot Sportprestatieclub van het jaar. Maar niet iedereen hoeft kampioen te worden. Gelukkig maar! Ook mensen die op zoek zijn naar een uitdaging op recreatief gebied zijn bij ons van harte welkom en dat geven we gestalte door een grote diversiteit aan clubactiviteiten voor jong en oud. Uitzonderlijk hierin is dat de snelst groeiende groep in ledenaantal, de senioren groep Sportkarate is.

Sportkarate

Sportkarate is de afgelopen jaren door René Oerlemans ontwikkeld en op papier gezet als een complete karatevorm. Sportkarate richt zich op het goed leren stoten en trappen, met daarnaast volop aandacht voor behendigheid, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en effectiviteit. In tegenstelling tot het traditionele karate wordt alles dynamisch geoefend. Sportkarate kent dus vrijwel geen statische vormen.

Een les Sportkarate is te vergelijken met een wedstrijdtraining, maar dan zonder het doel om wedstrijden te doen. Na verloop van tijd kan een Sportkarateka er natuurlijk voor kiezen om wél wedstrijden te doen, of wordt de interesse gewekt om zich (ook) te richten op het traditionele karate.
Een leuke uitleg van de hoofdtrainer Rene Oerlemans over sportkarate op de sport fair in Haarlem vind je hier!

Meer weten van Karate Kenamju?
http://www.karatekenamju.nl