Club in beeld: Shotokan Karate Van Elburg SKVE

Met elkaar, voor elkaar. Dat is het kenmerk van Shotokan Karate Van Elburg (SKVE). Met elkaar, voor elkaar, op de mat, maar ook daarbuiten. In voorspoed en in tegenspoed.

Sensei Ben van Elburg (5e dan) heeft samen met sensei Ronald Looij (3e dan) ervoor gezorgd dat SKVE niet alleen een karatevereniging is waar hard wordt getraind, maar er is net dat beetje meer. “We zijn één grote familie”, horen we van zowel de leraren als de karateka’s.

Er wordt hard getraind bij SKVE om de gestelde doelstellingen te behalen. En die doelstellingen kunnen heel divers zijn. Van het behalen van een kyu-graad tot het deelnemen aan wedstrijden. Op het moment dat Ben en Ronald met hun leerlingen de doelstellingen hebben vastgesteld, gaan ze met elkaar hard aan het werk om deze doelstellingen ook te kunnen realiseren. Zo worden bijvoorbeeld regelmatig de dangraadtrainingen van het Shotokan 4e Platform bijgewoond.

20160129_194853

 

Maar plezier in trainen is minstens zo belangrijk. Karate is bij SKVE niet alleen sport, het is een manier van leven. Daarom zien de karateka’s elkaar niet alleen in de sportschool; ook daarbuiten worden activiteiten georganiseerd. Zo is er de barbecue of het jaarlijkse kamp. Een weekend vol plezier, waarin juist even geen karate wordt gedaan, maar waarin er ruimte is voor teambuilding en waarbij iedereen alles samen doet, van het koken van het eten tot het afwassen van stapels borden. Stapels ja, want bijna de hele vereniging gaat mee op kamp.

Toen Ben van Elburg, als kleine jongen al helemaal in de ban van Bruce Lee, met SKVE begon in 1980 had hij nog niet kunnen denken dat de karatevereniging zo belangrijk zou worden in zijn leven. Nu is het zijn baken, zijn familie, die hem ook steunde in de tijd dat hij tobde met zijn gezondheid, in de tijden dat hij tegenslagen kende. Zoals de hele vereniging ook staat achter Kim de Ronde, 18 jaar geworden op de dag dat wij langs kwamen. Kim heeft een spierziekte, Duchenne, maar dat weerhoudt haar niet om gemiddeld drie keer per week te trainen. Vaak met pijn en soms moet ze daarom stoppen of een keertje overslaan, maar er is niemand bij SKVE die daar geen begrip voor heeft. Integendeel, de leden helpen haar waar ze maar kunnen en dat is belangrijk voor Kim, want het bewegen via karate, houdt haar zo lang mogelijk uit de rolstoel. Een feest was het dan ook voor de hele vereniging, toen zij ruim twee jaar geleden haar eerste dan haalde.

20160129_201523

En dat is ook precies wat Ben van Elburg, samen met zijn collega-trainer en steun en toeverlaat Ronald Looij, voor ogen heeft met SKVE: Samen, in goed overleg, doelstellingen neerzetten en mensen stimuleren om in zichzelf te geloven. Niet kijken naar wat je niet kan, maar kijken wat je wel kunt en het optimale uit jezelf halen: met elkaar, voor elkaar.