Adrie de Herdt, Weerbaarheid

Sta Vast Trainer Adrie de Herdt is lid van de Nederlandse Karateselectie van de Karatedo Bond Nederland geweest. Adrie is zowel nationaal als internationaal meervoudig medaillewinnaar geweest.

Naast het Wado Ryu trainen onder topleraren als Ludwig Kotzebue en Jack van Hellemond, heeft Adrie de Herdt nog enkele andere vechtsporten beoefent onder leiding van binnen hun sport bekende vechtsportleraren. Zoals het Shotokan Karate onder sensei Boy Schreuders (†) en het Kyokushinkai Karate onder karategigant John Reeberg. Taekwondo trainde Adrie onder Harry Preis, boksen bij ABCC onder Joop de Vries, thaiboksen onder Rob Floris en Elmer Hendriks, terwijl Adrie wedstrijden schermde onder maître Ad van de Weg.

Kortom een scala aan budo-ervaring waar menigeen stil van wordt.  Praktijkervaring met het gevecht in de beperkte ruimte heeft Adrie opgedaan in bijna dertig jaar werken als cipier. Niet voor niets staat er in een beoordeling van het Nederlandse Gevangeniswezen over hem dat hij ‘zijn eigen veiligheid van ondergeschikt belang maakt aan dat van de organisatie’.

Tegenwoordig brengt Adrie zijn diversiteit aan ervaring samen met de toepasbaarheid daarvan door middel van verdedigingstechnieken die buitengewoon bruikbaar zijn gebleken in de praktijk. Zijn eigen praktijk in Bussum.

De Japanse woorden ‘Shiaio’ en ‘Shiniaio’ lijken heel erg op elkaar. Het eerste betekent echter plek waar je elkaar test’. Terwijl het tweede woord betekent ‘plek waar je de dood ontmoet’ . Waarmee Japanners de plek bedoelen waarin het er echt om spant in het gevecht. Zeg maar de huidige dagelijkse praktijk van agressie, bedreiging en geweld tegenover karate als wedstrijdsport. Voor Adrie toont dit aan hoe dicht vechtsporten tegen de werkelijkheid van echte gevechten aanschurken. Met de nadruk op ‘schurken’. Jezelf op waardige wijze schrap zetten tegen schurken.

Nieuwsgierig wat hij daarover in een interactieve workshop te bieden heeft?

Maak kennis op 18 september in Harderwijk.