Van de scheidsrechterstafel: Competitievormen bij Kata wedstrijden

Wanneer draag je een rode band, of dragen alle deelnemers een blauwe band?
Wanneer draai je alleen, of draai je tegelijkertijd een wedstrijd?
Waarom mag de ene deelnemer altijd de kata herhalen en de ander “ook”?
Waarom zitten er soms drie scheidsrechters op de tatami en dan weer vijf met tablets?

Komen de vragen je bekend voor, lees dan verder want deze keer behandelen we het wedstrijdreglement specifiek voor kata en hoe de verschillende competitievormen in elkaar zitten.

– Competitievormen –

De meest bekende competitievorm is het ‘eliminatie systeem met herkansing’. Het idee is simpel, als je wint schuif je door naar de volgende ronde waar je nog eens mag draaien, wanneer je verliest lig je eruit. Met dit systeem wordt duidelijk dat met iedere gespeelde ronde, het aantal deelnemers halveert, bijvoorbeeld: 16 – 8 – 4 – 2 – 1.

Soms geldt dat het aantal deelnemers niet helemaal past in een ronde en er sprake is van een “Bye” of “Walk-Over”. Het kan dus gebeuren dat de computer bepaalt dat je een “Bye” krijgt, dit is dan een gratis gewonnen wedstrijd en schuif je automatisch door naar de volgende ronde.

Ook komt het voor dat het aantal deelnemers zo groot is dat de groep wordt verdeeld in twee poules. De winnaar van iedere poule neemt het op tegen de winnaar van de andere poule in de finale. Deelnemers die in de voorronden hebben verloren van de twee finalisten (de poule winnaars) maken via de herkansing nog kans op een derde plaats.

Sinds een aantal jaar kennen we de competitievorm ‘Round-robin’. Als deelnemer word je ingedeeld in een groep met drie andere deelnemers en demonstreert iedereen drie kata. De winnaar van iedere groep gaat door naar de kwart finale, halve finale of finale. Welke finale is afhankelijk van het aantal deelnemers in de categorie. En om het wat complexer te maken, naast de winnaar van iedere groep gaan ook door:
– de nummers twee van iedere groep, of
– de twee beste nummer twee van alle groepen, of
– de drie beste nummer twee van alle groepen, of
– de nummers twee van iedere groep EN de twee beste nummers drie van alle groepen.

De deelnemers die hebben verloren van de finalisten maken via de herkansing nog kans op een derde plaats.

– Punten –

Wanneer er sprake is van Round-robin krijgt de winnaar 3 punten en de andere deelnemer 0 punten. Dus na afloop heb je 9, 6, 3 of 0 punten. Het spreekt voor zich dat de deelnemer met de meeste punten in een groep doorgaat naar de volgende ronde.

Regelmatig komt het voor dat twee of zelfs drie deelnemers hetzelfde aantal punten hebben behaald. In dat geval wordt gekeken naar de onderlinge wedstrijden en wie daarvan heeft gewonnen. Mocht dat geen uitsluitsel geven dan kijken we naar het aantal scheidsrechters die vonden dat de deelnemer de winnaar was in alle drie de wedstrijden, dus ook als je de wedstrijd hebt verloren. En mocht daar geen winnaar uit naar voren komen, dan wordt een extra wedstrijd gedraaid.

– Welke kleur band draag je? –

Met de nieuwe regels voor 2024 zijn we weer terug naar wat het ooit was, oftewel de ene deelnemer draagt een rode band en de ander een blauwe band.
Vanuit de deelnemers gezien (je kijkt dus richting de scheidsrechters) staat de deelnemer met de rode band aan de linkerkant van de tatami en de deelnemer met de blauwe band aan de rechterkant.

Het is vervolgens afhankelijk van het toernooi en de leeftijd of de deelnemers om de beurt draaien of tegelijkertijd. In het algemeen geldt dat vanaf 14 jaar de deelnemers afzonderlijk van elkaar een demonstratie van de kata geven.

– Wanneer mag ik nu herhalen? –

In principe moet iedere deelnemer voor elke ronde een andere kata uitvoeren. Maar met de nieuwe regels geldt een maximum van vijf verschillende kata. Mocht er dus een zesde ronde nodig zijn, dan mag een eerder uitgevoerde kata worden herhaald. Let op er staat ‘mag’, je bent dus niet verplicht om een kata te herhalen. Mocht je ervoor kiezen om een kata te herhalen, dan mag deze kata niet zijn gedraaid tijdens de voorgaande ronde! Dus de kata in ronde vijf, mag niet worden herhaald in ronde zes. Doe je dit wel dan volgt diskwalificatie.

Voor deelnemers onder de 14 jaar geldt dat er niet meer dan vier verschillende kata zijn vereist. De herhalingsregel is van toepassing vanaf de vijfde ronde.

Als KBN hebben wij een uitzondering op bovenstaande regels, namelijk dat deelnemers met een witte of gele band iedere ronde dezelfde kata mogen herhalen.

– Waarom beoordelen er soms drie en dan weer vijf scheidsrechters? –

Het aantal scheidsrechters wat een kata beoordeelt is altijd oneven waardoor iedere wedstrijd een winnaar oplevert. Vanwege een tekort wordt er vaak beoordeeld door maar drie scheidsrechters. Voor iedereen is het echter beter dat deelnemers worden beoordeeld door een panel van vijf scheidsrechters, maar helaas is dat niet altijd mogelijk.

De regels zijn weer een stukje duidelijker hopen we en de volgende keer gaan we de competitievormen voor kumite behandelen.

De KBN is continue op zoek naar leden die het scheidsrechterskorps willen komen versterken. Mocht je interesse hebben om scheidsrechter te worden, neem contact op met het bondsbureau en neem gratis deel aan een rayoncursus.

Van de scheidsrechterstafel

Ben jij benieuwd naar alle andere artikelen die onze scheidsrechterscommissie schreef over de regels bij wedstrijden? Lees dan hieronder verder!

2024-06-27T08:19:22+01:0026 juni 2024|Scheidsgerecht, Van de scheidsrechterstafel|

Deel deze pagina, kies je platform!

Ga naar de bovenkant