In de Spo(r)tlights: Kishido Karate

Kishido heeft een heel toepasselijke naam: ‘de weg van de Westerse krijger’. Deze naam werd aan de club gegeven door de oorspronkelijke oprichter, Paul de Nobel. Zijn gedachtegoed wordt met veel inzet doorgegeven aan een volgende generatie karateka. De combinatie van de Japanse term met de beoefening van een Japanse gevechtskunst door westerlingen is treffend. Zeker nu, met de populariteit van de Engelse ‘Anjin-san’ in de serie Shogun, van de door Tom Cruise uitgebeelde Amerikaanse huurling in ‘the Last Samurai’ en van de populaire serie ‘Cobra Kai’, waar jongelingen de ‘weg van de krijger’ bewandelen. Al is er bij deze voorbeelden wel sprake van een zekere romantisering en het ‘Hollywood-effect’.

Het kader

De leraren en leerlingen bij Kishido pakken de zaken echter serieuzer aan. Hier wordt Shotokan karate in de brede zin van het woord getraind. Niet zozeer het competitie-element als wel de bredere aspecten van karate-do, de persoonlijke ontwikkeling door het beoefenen van een ‘martial art’ staan centraal. In de dojo hangt de dojokun dan ook duidelijk zichtbaar onder het portret van Gichin Funakoshi. Die filosofie wordt onderschreven door alle lesgevers, van wie de meesten een derde dan of hoger hebben.

Kishido kenmerkt zich ook door het sterke clubgevoel, de korte lijnen, de laagdrempeligheid en veel dangraadhouders, samen goed voor ongeveer 50 dangraden. Veel kennis en ervaring aanwezig dus! Het is een brede vereniging met ongeveer 100 leden tussen de 6 en 69 jaar. Iedereen is meer dan welkom om hier meer te leren over karate. Een nieuwe leerling citeert: “Na proeflessen bij verschillende karatescholen vond ik de sfeer bij Kishido het best. Ik vind het belangrijk om de mensen met wie je traint, een beetje te kennen.”

Deze karatevereniging in Leiden omschrijft zichzelf niet als een ‘knokploeg’ maar als een vereniging die naar de bredere thema`s binnen het Shotokan karate kijkt. Hoewel er veel aandacht wordt geschonken aan een correcte uitvoering van technieken, wordt er ook op verantwoorde wijze gespard en komt zelfverdediging eveneens aan bod. Op de website formuleert Kishido het zelf zo: “wij beoefenen karate met het grotere doel voor ogen: de verbetering van het karakter. Wat doet het met je om een tik te incasseren? Je werkt bij ons aan je weerbaarheid, fysieke uithoudingsvermogen en aan je discipline”

Veilig sporten

Bij Kishido is het belangrijk dat iedereen met plezier naar de training komt en plezier beleeft aan de training. Omdat kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan, hebben verschillende leden van Kishido een KBN-opleiding gevolgd. Daarom beschikt de vereniging nu over een bondserkende leraar, een leraar-in-opleiding en twee dojo-assisten. Daarnaast wil Kishido dat iedereen zichzelf kan en mag zijn. Daarom volgt de vereniging de Gedragscode voor trainers/coaches en begeleiders die is opgesteld door het Centrum Veilige Sport Nederland en in lijn is met het beleid van de KBN en het NOC*NSF. Van alle nieuwe vrijwilligers verwacht Kishido dan ook dat ze zich aan deze gedragscode houden. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag maakt daar deel van uit, want voor agressie, intimidatie en/of (seksueel) grensoverschrijdend gedrag is bij Kishido geen plaats.

Wil je meer weten over Kishido? Check dan de website.

In de Spo(r)tlights

Benieuwd naar alle clubs “In de Spo(r)tlights”? Lees de artikelen via onderstaande links!

2024-06-25T15:03:11+01:0025 juni 2024|Karateschool, KBN, Nieuws|

Deel deze pagina, kies je platform!

Ga naar de bovenkant