Het weekend van 24 tot en met 26 mei was een bijzondere dag voor Martial Moments. De KBN geeft al langere tijd medewerking aan de diverse seminars die zij organiseren en deze keer waren de pijlen gericht op twee toptrainers uit Amerika: Paul & Michelle Enfield. Veel mensen kennen hen al van YouTube en hadden nu de mogelijkheid om hen live mee te maken. Met een stevige basis in Goju Ryu Karate was het seminar met recht stijl overstijgend door de wijze van lesgeven: ‘Principle Based’. Door in te gaan op de principes achter bewegingen en niet een specifieke kata, was het ook prima te volgen voor de aanwezige Shito, Wado en Kyokushinkai deelnemers uit maar liefst zes verschillende landen: Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Schotland!

Er zat een logische opbouw in het seminar waarbij veel deelnemer op zondag verrast uitriepen: “ah, nu snap ik het!”. De onderdelen die op vrijdagavond werden ingezet, pasten naadloos in de puzzel die zondagmiddag werd gelegd. En zo kwamen alle inzichten ineens samen. De reacties waren zeer lovend. Ook was het seminar prima te volgen voor jong (de jongste deelnemer was 15 jaar en uit Denemarken) en oud (de oudste deelnemer was 79 jaar en heeft vorige maand zijn shodan behaald). Er waren meerdere 65+’ers aanwezig en die konden tussen de andere deelnemers prima meekomen. De KBN stelt al jaren dat karate gezond is voor de oudere karateka en dat bleek ook hier weer het geval te zijn. Tussen de verschillende aanwezige stijlen was geen enkele sprake van politiek. Goju Ryu stijlen vanuit diverse ‘lineages’ kwamen samen om te trainen, te lachen en te zweten. Paul & Michelle Enfield stimuleren dit ook. Bij het opstellen wordt uitdrukkelijk gezegd: het maakt niet uit welke graad je hebt. Ga maar lekker gewoon ergens staan en sta jij nu vooraan, dan ga je morgen achteraan staan. Hoewel 95% van de aanwezigen een zwarte band droeg, was het ook voor de organisatie nog steeds volstrekt onduidelijk hoeveel dan graden iemand nu eigenlijk heeft. Het deed er ook niet toe tijdens dit weekend.

Enkele reacties van deelnemers:

“I liked the view in Karate, their didactic, the technique, how both worked together…”

“Hier staat duidelijk een zeer ervaren leraar met een onwaarschijnlijke hoeveelheid kennis en ervaring. De opbouw van de lessen was briljant en uiterst inspirerend. Wat ik ook een erg goede zet vond, was de tijd die we kregen om eerdere oefeningen even te herhalen. Zo blijft de stof nog net wat beter hangen”

“Paul tought in a way which, for me, was outside the set parameters. Really refreshing. Paul himself is a very pleasant teacher! Like Paul, Michelle taught in a way which, for me, was outside the set parameters. Really refreshing. Michelle is a very pleasant person and teacher!”

Al met al een heel succesvol weekend dat voor herhaling vatbaar is!