De Karate-do Bond Nederland werd attent gemaakt op twee -voor karateka- bere-interessante musea in respectievelijk Leiden en Amsterdam. Beide musea tonen twee heel fascinerende exposities die een relatie hebben met het door ons zo geliefde karate!

Japanmuseum SieboldHuis in Leiden

Het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is gespecialiseerd, voor hen die dat nog niet wisten, in de al lang bestaande relatie tussen Japan en Nederland. De reiziger en verzamelaar Philipp Franz von Siebold liet zijn collectie verzamelde objecten na aan dit prachtige museum aan een Leidse gracht. Regelmatig zijn er exposities die een thema uitlichten over die relatie tussen Japan en Nederland.

De expositie over de val van de samurai loopt nu al, tot en met 7 juli 2024. De val vond eigenlijk plaats rond het begin van de Meji periode en ging gepaard met veel spanning en politiek gekonkel. Maar de samurai trokken uiteindelijk aan het kortste eind en moesten het veld ruimen, althans, in de vorm die het ‘samurai-schap’ toen lange tijd had gekend. In die tijd ontstonden ook steeds meer de ‘do-vormen’ die heden ten dage nog vaak bekend zijn.

In de museum shop zijn veel mooie artikelen te koop en voor de liefhebbers: er worden ook originele Japanse houtsnede prenten (Ukiyo-e) verkocht!

Sieboldhuis | Welkom bij Japanmuseum SieboldHuis

Martial Arts in Wereldmuseum Amsterdam

Tegelijkertijd werden wij gewezen op een andere expositie die niet minder interessant is. Gevechtskunsten in het algemeen, met speciaal een blik op een 15-tal gevechtssystemen, worden in een lang durende expositie in het Wereldmuseum Amsterdam toegelicht (voorheen Tropenmuseum). Natuurlijk is karate-do één van die 15 ‘martial arts’

De tekst hieronder komt van de website van het Wereldmuseum Amsterdam.

“Wereldwijd doen honderden miljoenen mensen aan martial arts. In deze tentoonstelling zie je bekende en minder bekende vechtsporten en ontdek je wat mensen zo motiveert om te vechten. Want een martial artist gaat steeds weer het gevecht aan – in de eerste plaats met zichzelf. Met als doel persoonlijke groei, zowel fysiek als spiritueel. Martial arts bereiden je voor op de klappen die het leven kan uitdelen. Ze helpen omgaan met geweld, maar ook met stress en onzekerheid.
Maar: martial arts gaan niet alleen om het individu. Vaak gaat het juist om de club, de buurt of de gemeenschap. Tradities, stijlen en rituelen verbinden mensen met elkaar. Veel vechtkunsten hebben ook in de geschiedenis een rol gehad in het versterken van gemeenschappen. Vechttechnieken worden doorgegeven van generatie op generatie.

Het woord martial verwijst naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Wereldwijd zie je dat de militaire training van vroeger in tijden van vrede krijgskunst werd. Vaak zijn martial arts historisch verbonden met verzet tegen onderdrukking. Dit gaf deze tradities ook een geheime kant. De techniek van zelfverdediging moest je verborgen houden. En na de historische strijd groeiden kleine ondergrondse martial arts uit tot internationale sporten. Daarmee werden ze ook een bron van nationale trots.

De tentoonstelling zoomt in op 15 vechtsporten: boksen, capoeira, fighting Cholitas en lucha libre showworstelen, taekwondo, kalaripayattu, karate, kendō, kickboksen, kungfu, māu rākau, Muay Thai, Nguni stokvechten, pencak silat, en zurkhaneh worstelen. Het is de eerste grote tentoonstelling die martial arts uit de hele wereld samenbrengt met bijzondere voorwerpen uit eigen collectie, vele bruiklenen, hedendaagse kunst en video’s”

Martial Arts is te zien van 31 mei 2024 t/m 31 augustus 2025 in Wereldmuseum Amsterdam.

Meer informatie over de tentoonstelling Martial Arts: Martial Arts | Wereldmuseum Amsterdam

Dus, zoek je af en toe de verdieping en verbreding in jouw karate-do, dan zijn dit twee uitgelezen tentoonstellingen die voor een karateka méér dan de moeite waard zijn!