Vorige maand is onze scheidsrechterscommissie begonnen met “Van de Scheidsrechterstafel”, artikelen over scheidsrechter wetenswaardigheden. Ook deze maand hebben we weer een mooi artikel, als vervolg op het eerste artikel! Er staan weer heel handige tips in voor wedstrijdkarateka’s en coaches die van nut zijn bij toernooien: over dingen die in de drukte en voorbereiding worden vergeten. Interessant om te lezen en het bespaart je mogelijk onnodige problemen bij wedstrijden! Met dank aan Michel Edel van de Nationale Scheidsrechterscommissie.

Beschermingsmiddelen

Om een contactsport als karate mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van bescherming, veiligheid van onze (jeugdige) deelnemers staat immers voorop! Voor alle leeftijden geldt het volgende, de deelnemers draagt:

  • Handschoenen (rode of blauwe)
  • Gebitsbeschermer (kleur maakt niets uit)
  • Lichaamsbescherming
  • Scheenbeschermers (rode of blauwe)
  • Voetbeschermers (rode of blauwe)
  • Een kruisbeschermer (alleen voor jongens en heren)

Deelnemers onder de 14 jaar zijn verplicht om hoofdbescherming te dragen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het voorkomen van enig risico dat jonge deelnemers potentieel hersenletsel op zouden lopen.

Deelnemers mogen de lichaamsbescherming óver het karatejasje dragen maar het dragen van de bescherming ónder het jasje is vanzelfsprekend ook toegestaan. Omdat niet iedereen onder de 14 jaar hoofdbescherming en/of lichaamsbescherming heeft, stelt de KBN tijdens een toernooi enkele sets beschikbaar. Het komt nogal eens voor dat aan het eind van een toernooi complete sets een andere eigenaar hebben gevonden. Dat is jammer omdat deelnemers zonder een complete set hierdoor niet deel kunnen nemen. We vragen aan zowel deelnemers als coaches om na afloop van een wedstrijd de geleende sets achter te laten aan de rand van de wedstrijdvloer zodat andere sporters hier gebruik van kunnen blijven maken.

De juiste maat

Voordat de wedstrijd begint, controleren de scheidsrechters naast de kleding ook de bescherming. De bescherming moet de juiste maat hebben en niet kapot zijn. Over het algemeen is de bescherming correct en compleet.

Voetbescherming levert vaak ‘discussies’ op. Scheidsrechters treffen regelmatig aan dat de tenen onder de bescherming uitkomen. Deze ‘voetjes’ zijn er niet om jouw tenen te beschermen maar om de andere deelnemer te beschermen tegen jouw tenen en teennagels. Een cirkelvormige trap op het gezicht waarbij teennagels niet zijn afgedekt kan misschien ernstig letsel aan de ogen veroorzaken en infecties opleveren. Daarom is het zo belangrijk dat de tenen volledig zijn afgedekt! De tenen naar ‘binnen trekken’ om de scheidsrechter misschien om de tuin te leiden helpt niet: zodra je loopt, worden jouw tenen zichtbaar en zal je alsnog andere passende bescherming moeten regelen.

Gediskwalificeerd?

Verschijn je als deelnemer toch op de wedstrijdvloer met de verkeerde of te kleine bescherming dan word je niet automatisch gediskwalificeerd. Met kata krijg je één (1) minuut om alles in orde te maken en met kumite twee (2) minuten. Mocht je binnen die tijd niet correct gekleed terug zijn dan ben je wel automatisch gediskwalificeerd.

Sinds dit jaar wordt de coach niet meer weggestuurd als de deelnemer verkeerd gekleed op de tatami verschijnt.

De scheidsrechters zijn er niet om deelnemers te diskwalificeren, maar als deelnemers niet op tijd zijn of verkeerde bescherming dragen dan lopen toernooien zoals de Strijd der Elementen behoorlijk uit. Dus als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt aan een soepel verloop van de wedstrijden, dan verloopt het toernooi volgens planning en zijn we allemaal op tijd klaar.

Coaches

Niet alleen voor de deelnemers gelden regels voor kleding en bescherming maar er zijn ook spelregels voor de coaches. Gedurende het gehele toernooi dragen Footer coaches een trainingspak (broek en jasje), dus geen spijkerbroek, een korte broek of een karatepak. Men draagt sportschoenen voor binnen, dus geen slippers, sandalen of laarzen. Mocht een trainingsjas niet mogelijk zijn, dan mag een t-shirt van de vereniging of sportschool worden gedragen of een effen gekleurd t-shirt maar dan zonder tekst(en) of logo’s.

Het dragen van een pet of een muts is niet toegestaan: wel mag de coach een vrijwillige religieuze hoofddoek dragen. Heb je als coach een rugzak bij? Geen probleem, maar tijdens het coachen staat deze rugtas achter de stoel.

Heel af en toe komt het voor dat coaches opnames aan het maken zijn met telefoons of tablets: dit is echter niet toegestaan. Vraag in dergelijke gevallen of iemand anders de wedstrijd wil opnemen en controleer of het lampje niet aanstaat want dit felle licht kan de scheidsrechter en deelnemers verblinden.

Voorlopig genoeg over kledingvoorschriften! De volgende keer gaan we het hebben over de verschillende competitie formaten voor zowel kata als kumite.