Chris van Dam is de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de Karate-do Bond Nederland. Maar wat doet Chris precies? En wat houdt een VCP in? Chris geeft in onderstaand artikel antwoord op de meest gestelde vragen!

Als vertrouwenscontactpersoon (VCP) van onze karatebond, is het mijn prioriteit om ervoor te zorgen dat er voor alle leden een aanspreekpunt is waar zij terecht kunnen met vragen over grensoverschrijdend gedrag, en waar zij melding kunnen doen. Iedere sporter heeft recht op een veilige sportomgeving waar op een fijne en respectvolle manier iedere vorm van Karate beoefend kan worden. Dit mag fanatiek zijn, dit mag op het scherpst van de snede zijn en dit mag soms zelfs wel een beetje hard zijn. Ook die kanten zijn juist wat de sport mooi maakt. Het is dan wel extra belangrijk om op elkaars grenzen te letten en deze ook te respecteren.

De Karatecultuur richt zich naast waarden als discipline, beheersing en focus ook op integriteit, eerlijkheid en respect. De Karate-do Bond Nederland wilt ook die waarden naar de leden uitstralen. We zijn ons er ook van bewust dat, net als in elke gemeenschap, problemen kunnen ontstaan die onze aandacht vereisen. Het kan gaan om ongewenst gedrag, intimidatie, discriminatie, of andere zaken die de welzijn van de leden in gevaar brengen. Een vertrouwenscontactpersoon is er om te luisteren naar jullie zorgen, vragen of incidenten, in alle vertrouwelijkheid.

VCP bij verenigingen

Veel verenigingen hebben een eigen VCP aangesteld. Is er bij jullie op de vereniging al een VCP? Weet iedereen daarvan, en is deze persoon te bereiken? Ga het eens na. Het kan prettig zijn om een laagdrempelig aanspreekpunt binnen de vereniging te hebben, voor leden die ergens tegenaan lopen.

Het kan in sommige situaties juist fijner zijn om een VCP buiten de vereniging te benaderen. Ook kan het zijn dat een melding niet binnen de vereniging opgelost kan worden, of dat de VCP van de vereniging over een zaak wilt sparren. In die gevallen ben ik er voor jullie. Ik help als VCP van de Karatebond nadenken over wat de mogelijkheden zijn voor een volgende stap. De regie blijft altijd bij de melder van het incident. Mijn rol is vooral om een veilige ruimte te bieden waarin jullie je gehoord voelen en waar jullie met vertrouwen kunnen spreken.

Veilig Sportklimaat

Behalve een vertrouwenscontactpersoon, zijn er meer dingen die je kan regelen op de vereniging om het sportklimaat veiliger te maken. Het opstellen van gedragsregels, scholing van trainers- coaches en in orde maken van de VOG’s (Verklaring Omtrent Gedrag) voor vrijwilligers en kaderleden. Zie voor meer informatie de campagne van het NOC*NSF: De 4 V’s voor veiligheid.

Aarzel niet om contact met mij op te nemen als je vragen hebt, ondersteuning nodig hebt of als je ergens bezorgd over bent. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze karatebond een plek blijft waar iedereen met plezier kan trainen en groeien, zowel fysiek als mentaal.

Chris van Dam – Vertrouwenscontactpersoon van de KBN