Het nieuwe karateseizoen is al enige tijd aan de gang, maar recentelijk vond het eerste toernooi plaats van de KBN, namelijk de Strijd der Elementen in Utrecht. Dit toernooi is nog steeds bedoeld voor de beginnende karateka, maar de spelregels zijn wel conform het KBN wedstrijdreglement kata en kumite.

Dat er spelregels zijn zal niemand verbazen, maar het scheidsrechterkorps ervaart dat zowel bij sporters als coaches dat deze regels niet altijd bekend zijn of onjuist worden begrepen. Om meer bekendheid te krijgen van de wedstrijdregels bij sporters, coaches en ouders, wordt in elke Taiko en nieuwsbrief een onderwerp behandeld, of worden wijzigingen in de regels uitgelegd.

Kleding van karateka’s

We beginnen met de regels over de kleding. Dit is het eerste wat de scheidsrechter controleert voordat de wedstrijd begint. Mocht de deelnemer niet correct zijn gekleed dan heeft hij/zij weliswaar twee minuten om correct gekleed te zijn, maar vele twee minuten zorgt er mede voor dat wedstrijden behoorlijk uitlopen. Het is dus voor iedereen prettig als deelnemers op tijd en correct gekleed op de mat verschijnen.

Maar wat is nu correct gekleed zijn? De karatepak moet in ieder geval wit zijn. De logo van het merk mag zichtbaar zijn, maar ook het embleem van de vereniging. Ondanks dat dit niet vermeld staat in het KBN reglement is het dragen van het KBN embleem alleen toegestaan op internationale toernooien. Wil je dit embleem afplakken met tape? Dat is mogelijk, maar het tapen van het pak, of oren wordt gezien als versiering en dat is weer niet toegestaan.

Vroeger kwamen we vaak de naam van de sporter tegen op het pak. Dit is niet toegestaan tijdens wedstrijden en dat geldt ook voor de banden. Deze moeten blauw of rood zijn, zonder enige versiering, of namen van de eigenaar en/of de vereniging.

Strepen en (merk)namen

Blauwe en rode strepen of merknamen op de pakken is iets nieuws wat over is gewaaid vanuit het internationale circuit. De KBN heeft besloten dat dit is toegestaan, naast de standaard witte strepen of merknamen op de schouders. De laatste tijd verschijnen er steeds meer kleuren op de schouders, zoals groen en roze. Dit is natuurlijk prima binnen de vereniging, maar niet toegestaan bij wedstrijden.

Het dragen van pakken met blauwe of rode strepen/merknamen op de schouder is toegestaan tijdens wedstrijden, maar de kleur moet wel overeenkomen met de kleur van de band, handschoenen en voet- en scheenbescherming. Dat betekent dat de sporter minimaal twee karatepakken bij heeft, één met rode strepen/merknamen en één met blauwe strepen/merknamen. Mocht het pak kapot gaan tijdens de wedstrijd weet dan dat je alleen door mag gaan als het pak de juiste kleuren heeft. Dus misschien is een pak met niets op de schouder de meest veilige keuze.

Het dragen van een pak met gouden strepen/merknamen op de schouders is alleen toegestaan voor een regerend wereldkampioen. Dat een karateka een pak draagt met deze kleuren tijdens een stage of training is prima maar bij wedstrijden van de KBN wordt dit niet toegestaan.

Banden, karatepak & T-shirts

Met regelmaat staan er deelnemers met te lange banden opgesteld, deze zijn nooit te kort. De lengte van de band is nadat deze is geknoopt niet langer dan driekwart van het bovenbeen. Wanneer het uiteinde van een band te lang is wordt deze vaak om de band gewikkeld, maar dit levert weer een risico op voor de veiligheid van de deelnemers, omdat men hier verstrikt in kan raken. Tenen of vingers kunnen immers hierin blijven haken.

De mouwen mogen niet langer zijn dan het polsgewricht en als dat wel het geval is, oprollen levert weer een risico voor de deelnemers. Het oprollen van de mouwen is dus niet toegestaan. Datzelfde geldt ook voor de broekspijpen, deze mogen niet onder de enkels uitkomen en oprollen mag ook niet in verband met veiligheid.

Alleen de vrouwelijke deelnemers mogen een T-shirt dragen. En als zij een T-shirt dragen moet deze volledig wit zijn. Hier wordt niet actief op gecontroleerd, maar mocht tijdens de wedstrijd blijken dat een deelnemer geen volledig wit T-shirt aanheeft dan wordt men weliswaar niet gediskwalificeerd, maar we lopen wel weer uit en daar zit niemand op te wachten.

Accessoires & religieuze hoofddoek

Hoofdbanden, haarschuifjes, haarklemmen, clipspelden, linten en kralen zijn niet toegestaan, zowel bij kata als kumite. Ook hier geldt het risico op ongevallen mocht een deelnemer deze bijvoorbeeld verliezen.

Hetzelfde geldt ook voor brillen. Recentelijk krijgen we meer verzoeken of de bril mag worden gedragen. Deze verzoeken worden niet alleen ingediend bij kata, maar ook bij kumite. De algemene regel binnen de Wereld Karate Federatie (WKF) is dat het dragen van brillen niet is toegestaan. Aangezien de KBN lid is van de WKF moeten wij ons houden aan de wedstrijdregels van de WKF. Er wordt dus geen uitzondering gemaakt, Wel is het dragen van zachte contactlenzen toegestaan.

Deelnemers mogen een vrijwillige religieuze hoofddoek dragen. Dit moet dan wel een zwarte hoofddoek zijn van effen stof die alleen het haar bedekt, maar niet de nek en keel. De reden hiervoor is dat de scheidsrechter moet kunnen zien of er sprake is van letsel. Vanzelfsprekend mogen onder of in de hoofddoek geen haarschuifjes, spelden of andere voorwerpen aanwezig zijn in verband met de veiligheid van de deelnemers.

Ben je benieuwd naar alle regels? Neem dan een kijkje op onze website of schrijf je in voor een KBN Scheidsrechterscursus! Deze is gratis voor alle leden.

De volgende keer gaan we het hebben over bescherming en kledingvoorschriften voor de coaches.