Onlangs is er een mooi initiatief gestart om verenigingen, clubs, sportbonden maar ook bijv. andere maatschappelijk organisatie te helpen bij het werven van vrijwilligers. Dit programma heet: ‘Maatschappelijk Diensttijd’ en richt zich op jongeren tussen de 12 en 30 jaar. Doel is om jongeren te werven voor taken zoals hulp bij organisatie van toernooien, volgen van cursus tot scheidsrechter of het beheren van social media kanalen. Ook de KBN zelf is bezig met dit onderwerp en kijkt naar het indienen van een MDT voorstel.

Twee opties

Kort gesteld zijn er twee opties: MDT-kort en MDT-programma.

Er is voor dit project budget beschikbaar! Bonden of verenigingen kunnen dus financiële steun krijgen als zij MDT projecten indienen en opstarten! Meer informatie hierover vindt je via de volgende web-links:

Voor veel KBN verenigingen zal het MDT-kort het meest voor de hand liggen.

MDT-kort

Met MDT-kort kunnen sportorganisaties eenvoudig subsidie van 500 euro per jongere (met een maximum van €50.000,-) aanvragen, waarbij jongeren binnen 12 weken 30 tot 50 uur aan de slag gaan als vrijwilliger bij de sportorganisatie in een periode van zes maanden. Het aanvraagproces van MDT-kort is een stuk laagdrempeliger dan het MDT proces.

De stappen:

  1. Bedenk een concept dat aansluit bij de behoeften van de betrokken partijen en jongeren
  2. Bedenk hoe je de jongeren gaat werven
  3. Overleg met de overige partijen of je kunt samenwerken
  4. Maak een account aan bij ZonMW
  5. Ga naar de subsidie MDT kort voor Maatschappelijke Organisaties
  6. Vul de subsidieaanvraag en begroting in
  7. Stem dit af met betrokken partijen
  8. Dien de aanvraag in
  9. Binnen 6 tot 8 weken hoor je of je kunt beginnen!

Het is absoluut de moeite waard hier de informatie over te lezen en te bepalen of dit een kans is voor de eigen vereniging! Doen dus. Bij vragen kunt u gerust het KBN Bondsbureau benaderen voor meer informatie.