John Reeberg, als wedstrijd-karateka, en Hans Harthoorn, als (inter)nationaal scheidsrechter hebben elkaar eind jaren ’70 ontmoet en sindsdien is de vriendschap en wederzijdse waardering als karateka alleen maar gegroeid. Reeberg sensei is o.a. 20x Nederlands kampioen, 5x Europees kampioen en heeft 3x een Grand Prix prijs gewonnen. Plús wereldkampioen teams voor Nederland!

Als een echte all round karateka heeft John zich ook steeds meer in het Shotokan-ryu verdiept. Bij Karate-do Academie Harthoorn in Zeist heeft hij inmiddels al 25 kumite-lessen gegeven. Dit type trainingen wordt hier 4 a 6 keer per jaar georganiseerd. Dat is niet alleen voor leden maar ook andere karateka’s zijn op deze zaterdagochtenden welkom: vanuit Stadskanaal tot Weert. Deze trainingen staan vermeld op de KBN evenementen kalender. Ter informatie: de volgende les is gepland op 20 april a.s.

John is erelid van de Karate-do Academie Harthoorn, de oudste karatevereniging van Nederland. Vorig jaar hebben we het 60-jarig bestaan gevierd, samen met de 80ste verjaardag van sensei Hans, met een speciale training en een feest. En nu dus recent John’s jubileum van de kumite-trainingen.

De 25e les bij Karate-do Academie Harthoorn werd stil gestaan bij deze mooie samenwerking. Om waardering te tonen werd vanuit de leerlingen een cadeau aan John sensei aangeboden: een gloednieuwe zwarte band met ‘John Reeberg – Maestro’: dik verdiende eretitel!

Deze 25ste les in de techniek en tactiek van kumite had als thema effectief dreigen, uitlokken en anticiperen. De tegenstander verleiden tot een bepaalde verdedigingsreactie, of dwingen om de verdediging prijs te geven, om met een adequate aanval te reageren. Dit werd in diverse reactiestructuren en – patronen geoefend, ook met partner. Sensei John heeft een fantastisch oog voor een ieders kwaliteiten en tekortkomingen en corrigeert waar nodig op individuele basis, met aandacht voor de gradatie en/of leeftijd van de leerling.

In een sparringssituatie met de sensei is het altijd weer fascinerend hoe hij zijn tegenstander kan lezen, zijn bewegingen en technieken voor- en doorziet en razendsnel kan anticiperen vanuit een haast meditatieve kalmte met een indrukwekkende souplesse, zelfs nog op 75-jarige leeftijd.