Voor velen is het wellicht onbekend, maar de KBN heeft een programma waarbij jij jezelf kunt ontwikkelen als Karateka en er ook nog eens voor betaald krijgen. Jawel het is moeilijk te geloven, maar toch is het echt zo en gaat enthousiast KBN-lid en karateka Boudewijn Meijer je uitleggen hoe!

Introductie Boudewijn Meijer

Wat leuk om te kunnen melden dat zich een nieuwe vrijwilliger heeft aangediend om de KBN te helpen af en toe een stukje voor onze Taiko te schrijven. Zijn eerste artikel werd dan ook in dank ontvangen! Boudewijn Meijer, uit Etten-Leur, is zelf bevlogen karateka van het eerste uur, KBN scheidsrechter geweest en nog altijd erg betrokken bij karate-do. Stijlen als Kyokushinkai, Shotokan en Shito Ryu zijn hem niet onbekend.

Wij kijken uit naar zijn volgende bijdragen en gaan er van uit dat onze leden nog vaak geschreven stukken van zijn hand mogen zien! Succes Boudewijn!

Het nieuwsbericht hieronder is een eerste bijdrage van zijn hand.

Trainen, uitvoeren en kassa!

Het programma is eenvoudig qua opzet en is open voor iedereen vanaf 16 jaar met minimaal een 4e kyu graad. Wat het in principe inhoud is dat je twee keer per jaar een training volgt en een aantal keren per jaar een hele dag wijdt aan het in praktijk brengen van jouw kennis en kunde. Als tegenprestatie krijg je een ruimhartige kilometer- en dagvergoeding. De hoogte van de dagvergoeding is afhankelijk van jouw ervaring.

Klinkt leuk en aardig, maar hoe word je hier nu een betere Karateka van?

  • Je ontwikkelt een kritisch oog voor technieken en de uitvoeringen, door het volgen van trainingen
  • De absolute top Karateka’s van Nederland, Europa en wellicht zelfs van de wereld worden voorbeelden die jij in levende lijven zult ervaren
  • Je gaat fouten maken, waarvan je dan weer leert
  • De Nederlandse top zal jouw mentor zijn

Uitvoerders van dit programma is niemand minder dan de Nederlandse Scheidsrechtercommissie!

Denk je nu, niets voor mij, lees dan toch even verder het kan je heel erg veel opleveren.

Een kritisch oog ontwikkelen

De WKF reglementen zijn redelijk uitgebreid van opzet. Zowel het Kumite– als ook het Kata-reglement is overzichtelijk en met ondersteuning van de jaarlijkse trainingen en ervaringen op wedstrijden, krijg je het al snel in je vingers, althans wanneer jij je actief opstelt.

Wat mij erg geholpen heeft in mijn ontwikkeling als eenvoudige Karateka met een enkele Dan-graad, is het ontwikkelen van een kritisch oog tijdens zowel de scheidsrechter trainingen, als ook tijdens de wedstrijden. Je leert namelijk analyseren.

Als scheidsrechter beoordeel je de atleten op de criteria zoals opgesteld in het WKF regelement. Wanneer je dat dan ook op je zelf projecteert en je past een stuk gezonde zelfreflectie toe, dan leer je in principe ook zelf beter een Kata uit te voeren en/of een aanval techniek te counteren bij Kumite.

Nu moet je natuurlijk wel realistisch zijn. Het is niet zo dat ik nu als 55+’er met 100 kg schoon aan de haak, opeens als topkarateka door de lucht vlieg bij de uitvoering van Kanku Sho. Nee, in geen geval. Wel ben ik bewuster op standen en overgangen gaan letten, om maar een voorbeeld te noemen.

Feitelijk is het scheidsrechterschap een uitstekende basis voor zelf ontwikkeling. Niet alleen als Karateka, maar zeker ook als dojo-, leraren-assistent en ook als leraar.

Rode vlag …. oh nee, een blauwe vlag

Voor de intreding van de punten toekenning bij Kata, werd er ook gewoon met de rode of blauwe vlag aangegeven wie er in de ogen van de dienstdoende scheidsrechters de winnaar was. Een verkeerde vlag opsteken, gebeurde maar zelden.

Bij Kumite is dat net even iets anders. Op de mat stuitert de adrenaline werkelijk alle kanten op, en dan voornamelijk bij de twee deelnemers. Let wel, ook de scheidsrechters staan op scherp. Vooral wanneer twee deelnemers aan elkaar gewaagd zijn en een podium plaats op het spel staat. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat een hoek scheidsrechter die totaal gefocust op de wedstrijd is, per ongeluk de verkeerde vlag opsteekt. Geen man overboord, zolang het meteen gecorrigeerd wordt. En het overkomt de beste. Wanneer je niet de atleten maar de scheidsrechters in de gaten houdt op een aantal WKF Kumite YouTube filmpjes, dan zul je af en toe een wisseling van vlag zien. Ook de zeer ervaren scheidsrechters maken wel eens foutjes.

Fouten maken mag…….nee moet, want daar leer je van. Als startende scheidsrechter moet je daarom zeker niet bang zijn om fouten te maken. De ervaring leert dat de doorgewinterde scheidsrechter bijna altijd bereid is jou te helpen. Tijdens wedstrijden krijg je daarom constructieve feedback van de tatami manager, als ook van medescheidsrechters wanneer jij daar voor open staat.

Sterke verhalen en schaterlachen

Ook als scheidsrechter kun je gradaties (licenties) halen. Internationaal, nationaal, variërende van A t/m D. Allemaal mooi en prachtig, maar het aller belangrijkste zou eigenlijk moeten zijn dat jij er plezier in beleeft. Je moet voldoening halen uit alle onderdelen van het scheidsrechterschap, inclusief, en misschien vooral, de omgang met mede scheidsrechters.

De onderlinge collegialiteit is hoog, heel hoog, althans zo heb ik het altijd ervaren. En dan heb ik het nog niet over de momenten van ongedwongen plezier tijdens de lunch of na afloop van een toernooi. De ene keer zit je met z’n allen te genieten van een eenvoudige broodmaaltijd en de andere keer eet je met besmeurde vingers overheerlijke thuisgemaakte Roti, vergezeld van sterke verhalen waar iedereen om moet schaterlachen.

De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat de kleinere laagdrempelige toernooien een stuk relaxter zijn om op te draaien als scheidsrechter dan op een EK of internationaal toernooi.

Vergeet niet waar je vandaan komt

Het scheidsrechterschap kan je veel brengen, mits je er ook zelf veel in stopt, net als in de dojo, op je werk, in je relatie, en ga zo maar door.

Vind je laagdrempelige wedstrijden en toernooien leuker dan een internationaal toernooi of de Nederlandse kampioenschappen? Dan geef jij je toch alleen op voor die laagdrempelige toernooitjes. Je hebt namelijk in principe de vrijheid om je op te geven voor de wedstrijden waar je zin in hebt.

Ga je voor de internationale toernooien en NK’s, vergeet dan niet 1 of 2 keer per jaar ook een laagdrempelig (vanen) toernooi als scheidsrechter te draaien. Je zou wellicht de inspiratiebron kunnen zijn voor anderen om scheidsrechter te worden.

Heb ik jou kunnen verleiden en wil je wat meer informatie? Lees dan verder via deze pagina.