In de rubriek ‘In the Spo(r)tlight” wordt deze keer Budo Ryu Koersen in Assendelft belicht. Robin Koersen sensei, erkend KBN leraar en ook Kobujutsu leraar leidt deze sportschool al jaren om precies te zijn sinds 2013. Het tienjarig bestaan is dus net achter de rug!

Over Budo Ryu Koersen

De basis van Budo Ryu Koersen ligt in het Kyokushinkai karate volgens Masutatsu Oyama. Maar er zijn invloeden uit het Shito ryu en Shotokan en ook modernere karate ontwikkelingen worden gevolgd. Daarnaast wordt er Ryu Kyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai beoefend volgens de trainingsleer van Inoue Motokatsu.

Robin Koersen sensei is 4e dan Karate en 4e dan Kobujutsu. Hij heeft meerdere gevechtsporten beoefend en is erkend Leraar Karate-do niveau 4 (NOC-NSF) / KCC). In het dagelijks leven werkt hij bij Rijkswaterstaat en `s-avonds of in het weekend staat hij met zijn leerlingen in de dojo in Assendelft. Hij doet dat samen met sempai:

Alessio Muijs (1ste dan Karate en 3e dan Kobujutsu). Hij is ook plaatsvervangend hoofdtrainer. In het dagelijks leven is Alessio IT beheerder.

Nadine Koersen is 1ste dan Karate en 1ste dan Kobujutsu. Zij assisteert tijdens de lessen en is 1ste aanspreekpunt voor levering van materialen. In het dagelijks leven werkt Nadine als projectleider bij het Rijksvastgoedbedrijf.

Chris Koersen is 1ste dan karate en 1ste kyu Kobujutsu. Chris regelt de IT. Hij studeert informatica.

Chelsey da Rocha Pires is 1ste dan karate en helpt mee bij de jeugdlessen. Ze studeert orthopedagiek.

Ook aan jeugd wordt veelvuldig les gegeven. Vanaf 6 jaar kunnen jeugdleden zich inschrijven en lessen volgen. De lessen zijn geschikt voor jongens en meisjes. De lessen bestaan uit opwarming, technische karate oefeningen, sparren gecombineerd met spel en conditie activiteiten.

Voor de wat gevorderde jeugd zijn bestaan er aparte lessen. Zodra je de oranje band hebt behaald en de leeftijd van 12 jaar kun je overstappen naar de gevorderde jeugdles. Die lessen hebben wat meer diepgang en zijn uitdagender voor jongeren.

Vanaf bruine band of als je 16 jaar of ouder bent behoor je tot de senioren. Ook daar bestaan aparte lesuren voor. Er wordt dan meestal ingezet op training van Kihon, Kata, Kumite en Bunkai. Ook trainen van kracht, conditie en flexibiliteit krijgen dan een nadrukkelijker rol.

Ryu Kyu Kobujutsu

Naast karate zijn er lessen in Ryu Kyu Kobujutsu. Kobujutsu is het gewapende deel van zelfverdediging. Er wordt getraind met 8 verschillende traditionele wapens die vroeger meer als gebruiksvoorwerpen werden toegepast. Zoals bijvoorbeeld een lange stok (bo), nunchaku, kama, sai of tonfa. In tegenstelling tot karate kent kobujutsu geen vrij kumite vormen want dat zou tegenover een trainingspartner te gevaarlijk zijn.

Als je extra wilt trainen is dat zeker mogelijk: daarvoor zijn extra uren gereserveerd. Leerlingen kunnen dan hun Karate en Kobujutsu vaardigheden verder ontwikkelen.

Tot slot biedt Budo Ryu Koersen ook maatwerk, op afspraak en in onderling overleg, voor leerlingen die te maken hebben met bijvoorbeeld pestgedrag.