Vanaf 1 januari 2023 vormt Karate Jitsu een apart platform binnen de KBN naast de reeds bestaande Karate platforms. De Karate Jitsu groep werd In 1996 opgericht met als doel het beoefenen en promoten van karate in al zijn vormen. Initiatiefnemer en oprichter Theo van Pomeren, samen met medebestuursleden Richard Middendorp en Eelco de Boer, hebben Karate Jitsu in Nederland vanaf die tijd verder ontwikkeld.

Gesprekken over aansluiting bij de KBN vonden plaats vanaf voorjaar 2022. Na een aantal positief verlopen ontmoetingen werd besloten de Karate Jitsu groep per 1 januari ’23 van harte te verwelkomen als platform binnen de Karate-do Bond Nederland.

Opvallende kenmerken van Karate Jitsu zijn dat kata’s (op één na) met één of meerdere partners worden uitgevoerd. Er wordt dus verwacht dat de partners op elkaar reageren in tegenstelling tot vormen waar beoefenaars vaak solo technieken en kata uitvoeren. Kihon en kumite vormen verschillen nauwelijks van andere karate groepen in Nederland. Bij de dangraad eisen worden o.a. ook worpen, verwurgingen en een aantal armklemmen gevraagd als middel tot controle over de tegenstander maar ook zelfs als breektechnieken.

De KBN wordt met deze ontwikkeling een sterkere nationale sportbond met meer aangesloten karate beoefenaars en tegelijk krijgt Karate Jitsu toegang tot de voordelen van een grote organisatie met onder meer de bredere mogelijkheden van diverse stages, opleidingen tot diverse niveaus van coach, scheidsrechter en karate-docent en wedstrijdmogelijkheden. Samenwerking maakt sterk!