De werkgroep ‘ouderen karate’ heeft versterking gekregen van Anneke de Waal. Anneke is zelf bevlogen karateka en traint bij Unity99 in Rotterdam.

Onlangs bood Anneke de KBN aan om te helpen als vrijwilligster bij de verdere ontwikkeling van senioren-karate. Net als bij het para-karate wil de KBN graag meer kunnen bieden op dit gebied. Naast stagiaire Denise, die onlangs aan haar stageopdracht is begonnen m.b.t. ouderen karate, is Anneke nu ook actief bezig hier het nodige onderzoek te doen. De opdrachten die Anneke (en Denise) hebben meegekregen sluiten goed op elkaar aan; Denise zal meer kijken naar sporttechnische zaken en Anneke naar een meer algemeen plan.

Anneke zal na het nodige desk research via o.a. het bondsbureau graag in contact komen met sportschoolhouders die ervaring hebben met het trainen van oudere karateka’s. ‘Ouder’ is een nogal rekbaar begrip. Iemand van 55 zal mogelijk heel anders bewegen en trainen dan een karateka van 75. Het is dan ook nodig nuances aan te brengen. De KBN/Bondsbureau zal Anneke een aantal referenties geven waar of bij wie wellicht bruikbare informatie te verkrijgen is. Het is dus mogelijk dat zij met enkele van onze aangesloten sportscholen contact opneemt.

Doel is om uiteindelijk een zekere kennisbasis op te kunnen bouwen – en te delen- over typische aspecten van de beoefening van karatedo door ouderen. Denk dan bijvoorbeeld aan tips en advies over lesmethodiek, blessure preventie, verhalen over ‘best practices’, verschillen in karate beoefening tussen jongeren en ouderen etc. Ook wordt gekeken naar nieuwe ideeën t.b.v. competitie voor ouderen.

Succes Anneke!