Al meer dan zeventig jaar neemt Sportschool Muilwijk een gerenommeerde plaats in de Dordtse gemeenschap in. In september werd het 75-jarige jubileum gevierd: een unicum!

Sportschool Muilwijk bestaat als budoschool al sinds 1948 en is opgericht door Teun † en Jenny Muilwijk †  In 1946 begon Teun Muilwijk met de cursus jiu-jitsu leraar, die hij in 1947 afrondde. Eind jaren ‘40 kon Muilwijk een pand huren in de Wijnstraat in Dordrecht en verhuisde de sportschool naar Dordrecht waar vanaf dat moment ook in judo les werd gegeven.

Vanaf dat moment maakte Sportschool Muilwijk een enorme groei mee en kreeg het in de loop der jaren ook regionaal aanzien, met dependances in Zwijndrecht, Ridderkerk en Hendrik-Ido Ambacht. Sportschool Muilwijk geeft vandaag de dag op 9 verschillende plaatsen les in 4 gemeentes. In 1983 vond de verhuizing plaats van de hoofd-dojo aan de Wijnstraat naar het huidige pand aan het Neurenburgpad.

In de beginjaren was vooral het vinden van geschikte judokleding een groot probleem. Judopakken waren bijna nergens te koop en om die reden begon Mevrouw Muilwijk de judopakken zelf te maken. Hoewel de eerste pakken nog van jutenzakken in elkaar werden gezet, werd het al snel professioneler aangepakt. Op den duur was er naast de sportschool ook nog een judopakkenbedrijf “Mudo” (Muilwijk Dordrecht), met orders uit heel Nederland. Sinds die tijd hebben alle (schoon)zoons en (schoon)dochters hun steentje bijgedragen in de club.

Karate

En toen was daar in de jaren 60 de intrede van het karate in Nederland. Wim Muilwijk begon ondertussen 57 jaar geleden met karate en zijn vrouw Els 55 jaar geleden in de Wado-stijl onder de vlag van Ishikawa sensei. De karate leraren opleiding werd destijds gevolgd in Amsterdam bij sensei Konno. Wim en Els zijn inmiddels lange tijd bekende gezichten bij de KBN, en inmiddels beiden ook 7e dan karatedo.

De lijst van verdiensten van Wim en Els Muilwijk is ongelofelijk lang! Bijna alles, of eigenlijk gewoon alles, wat er te doen is in ‘Karate-Nederland’ hebben zij gedaan. Wim is ook geëerd met een koninklijke onderscheiding.

Derde generatie

Van de derde generatie zijn de kleinzonen Akkie en Boy Muilwijk ook reeds actief met het geven budolessen. Zowel Akkie en Boy zijn bij de gemeente Dordrecht is dienst geweest als combinatie functionaris judo en karate. Zodoende hebben zijn jaren lang het judo en karate in de gemeente kunnen stimuleren door dit als vast item binnen de gymlessen op door de gemeente aangewezen scholen te doceren. Akkie trad later full-time in dienst van de Judo Bond Nederland en heeft in dit dienstverband diverse topsport functies bekleed.

Boy was onderdeel van het 1e KBN jeugd team dat onder leiding van Ries van Toorn en Orlando Neslo in Duitsland een interland mocht vechten tegen het Duitse jeugd team. Hij heeft Nederland ook op diverse EJK’s en WJK’s mogen vertegenwoordigen. Hij startte zijn inzet voor de KBN als regiotrainer kumite in de regio Zuid-Holland. In 2009 is hij voor het eerst als assistent bondscoach afgereisd naar het EK senioren in het Kroatische Zagreb. Vervolgens heeft hij langere tijd de functies van assistent bondscoach en later bondscoach cadetten, junioren en -21 en teammanager senioren bekleed. Inmiddels is hij verbonden aan de KBN opleidingscommissie. Binnen de sportschool geeft Boy zowel karate-, judo-, jiujitsu- als kickboks lessen. Beiden zijn voor zowel de KBN als de JBN dan-graad examinator.

Internationale prijswinnaars

Sportschool Muilwijk heeft door de jaren heen vele goede kumite vechters in zijn gelederen gehad. Rob Poley en Moreno Sheppard behaalde onder andere Europese titels. Geoffrey Berens vocht zich naast Europese titels ook twee maal naar het zilver op het Wereldkampioenschap.

Annelies Bouma pakte naast Europees eremetaal ook het zilver op de World Games ‘93 met het damesteam op het Wereldkampioenschap in 1992. Peter Bathoorn heeft zijn prijzenkast onder andere gevuld met Europees zilver en brons op de World Games ‘93. Rob Bruinsma (toen nog Rob Mol) wist de World Games ‘93 zelfs te winnen en sloot zich vervolgens aan bij sportschool Muilwijk. Zonder (oud) leden tekort te willen doen hebben ook Arthur Klootwijk, Patrick van Daalen, Virgil Fisser, Davy Kraus, Vincent Vaseur, Remco Borger, Amit Biharie en vele anderen het Nederlands team mogen vertegenwoordigen op EK’s en WK’s. Zowel individueel als met het team kwamen zij regelmatig met Europees eremetaal terug naar Dordrecht.

Annelies Bouma, Rob, Poley, Peter Bathoorn, Geoffrey Berens en Virgil Fisser hebben naast Wim en Boy Muilwijk korte of langere tijd de functie als bondscoach/ bondstrainer kumite bekleed. En ook op het gebied van breedtesport heeft Muilwijk aan de weg getimmerd. Maar liefst 232 dan-graad houders begeleid !

Inmiddels zijn Wim en Els van hun pensioen aan het genieten en hebben hun zoons Akkie en Boy het karatestokje samen met Annelies Bouma overgenomen.
Annelies heeft samen met oud Open Nederlands kampioen Richard Roubos een wedstrijdgroep opgestart en trekt als vanouds het land door voor wedstrijden.
Wij zijn een sportschool voor iedereen. Iedereen is welkom en of je nu gezellig 1 keer per week wil trainen, aan wedstrijden wilt doen in kumite of kata, of een dangraad wil halen: bij ons ben je aan het juiste adres.

Tai Chi

Het stilzitten blijft wel lastig voor Els. Tegenwoordig is zij ook een begenadigd Tai Chi beoefenaar én docente. Daarbij wordt het gebruik van chinese martial arts wapens niet geschuwd; regelmatig worden zwaard, sabel en zelfs waaier gebruikt. En natuurlijk helpt ze nog steeds mee met de karatetrainingen als ze in Nederland is.