John Verhoeven sensei en zijn partner Joyce Verhoeven-van Oirschot zijn al jaren actief met KBN karateschool Furinkazan. In Oisterwijk werken zij al jaren aan uitbouw en de lessen aan jeugd, volwassenen en senioren.

Furinkazan betekent letterlijk wind, bos, vuur, berg en wordt in de wapenspreuk van de Samurai generaal Takeda omschreven als: “beweeg als de wind, wees zo stil en compact als het bos, val aan als vuur en verdedig als een berg”.

De karateschool bestaat sinds 5 september 2010 en is opgericht door gediplomeerd NOC*NSF en rijkserkend leraar John Verhoeven sensei. Hij is ook regelmatig actief als examinator, scheidsrechter, medeorganisator Vanencompetitie Zuid en als mentor voor nieuw op te starten en aan te sluiten karatescholen bij de KBN.

Het ledental bedraagt inmiddels zo’n 60 leden van alle leeftijden en niveaus. Voor de pupillen wordt tot en met de leeftijd van 10 jaar met het mon-graden systeem gewerkt als stimulans voor de jongsten. Bovendien werken zij met het ‘Waarde(n)vol budo’ systeem voor de jeugd om de persoonlijke groei van iedere jonge budoka te stimuleren. Dit staat los van de examens voor een nieuwe kyu-graad of mon-graad, omdat het budo aspect binnen karateschool Furinkazan centraal staat.

Passie voor karate

Zowel sensei John als sempai Joyce zijn actief in de Dento Mabuni Shito Ryu stijl en dragen respectievelijk 4e en 1e dan graad en werken momenteel aan het behalen van de volgende dan graad. Er is regelmatig contact met andere sensei’s binnen de stijlgroep Dento Mabuni Shito Ryu Nederland zoals Joost Franken, Peter Damen en Henk Luijsterburg.

Furinkazan is één van de vele KBN scholen die vallen in de groep “klein tot middelgroot”. Deze scholen worden bijna altijd opgericht en bestuurd door karateka die overdag een baan hebben. Het karatedo in hun leven is echter meer dan zomaar een hobby en er gaat heel veel tijd en passie zitten in de ontwikkeling van de eigen school naast hun gewone werk. En dat is bewonderenswaardig, want door de inzet van deze scholen, karatedocenten en vrijwilligers, kunnen enkele duizenden karateka’s hun favoriete sport beoefenen!

John sensei heeft een eigen installatiebedrijf en Joyce is pedagogisch medewerker. Dat hun passie voor het karatedo groot is en omdat zij door het karate de liefde hebben gevonden (ushi deshi), bleek ook uit het feit dat zij 4 jaar geleden zijn getrouwd in de eigen dojo met Japans ceremonieel, omringd door gezin, familie, vrienden én veel mensen uit de karate/budowereld die zij als vriend of familie beschouwen.