Van 14 tot en met 16 juli deden 15 leden van verschillende dojo’s van de Karatedo Bond Nederland mee aan het Wado Academy France zomerkamp in Vence, Cote d’Azur.

Het zomerkamp werd georganiseerd door de Wado-Ryu Académie Frankrijk en werd bezocht door deelnemers uit Frankrijk, Verenigde Staten, Finland, Ierland, Duitsland, Nederland en Canada als ik me niet vergis. Iedere dag werd er vier uur geoefend in een smorende hitte van soms wel 39°C. Het programma besloeg onder meer een diepgaande bestudering van renzoku waza met partner; combinatietechnieken met aanvallen en verdedigen inclusief verplaatsingen en ontwijkingen, ippon en nihon gumite; eenstaps en tweestaps partnervormen als applicaties van Pinan kata, Naihanchi kata in relatie tot kaisetsu; uitleg en zelfverdedigings toepasingen van de kata, kumite gata en kihon gumite, onder andere gericht op principes van lichaamsbeweging door middel van wat Tai chi ‘Tran’, gaande van vorm (kata) naar vloeibaarheid (Nagari komi; de vorm loslaten en verder gaan).

Kumite gata en kihon gumite zijn de hoogste partner vormen in het Wado karate waarin meotode; man vrouw hand: beide handen tegelijkertijd inzetten voor aanval en verdediging, kuzushi; manipuleren van het centrumpunt, de balans en fysieke structuur van de tegenstander door balans verstoring op knie, heup, schouder, arm enz., irimi; invechten of binnengaan van de tegenstander, noru en inasu; berijden en manipuleren van de ledematen van de tegenstander, atemi waza; de kunst van het aanslaan van vitale punten en jujutsu; klemmen, worpen en gewrichten manipulatie uit het Wado, tegelijkertijd worden ingezet.

In een vertrouwde sfeer van vriendschap, respect en plezier oefenden we voorbij onze fysieke grenzen om onze technieken te verbeteren.
Speciale dank aan Tran Hieu sensei en Tyrone Pardue sensei voor hun begeleiding en inspirerende lessen en dank aan Jerome, Benoit en alle anderen voor de geweldige organisatie van dit alles.

Met Ahlam Martens-El Yaakoubi, Jerry Smit (Wadoplatform vertegenwoordiger), Willem Neuteboom, Arthur Vasilda, Perry Staaks, Wietse van den Bosch, Kees en Barry Bijmolt, Casper Baar, Inge Bulthuis, Juny Adp, Jan Meijer, Agnes Swart en Ton Chong.

We hopen dat er volgen jaar een nog veel grotere groep deelnemers uit Nederland meegaat!
Voor meer informatie: info@wadoryu.nl

Door Gertjan Martens
7e dan KBN/WKF
Wado Academy Nederland