“Wij zijn hier om dit keer niet het overlijden, maar om het leven te gedenken van Jan Kallenbach shihan”. Met deze woorden werd het startsein gegeven van de Jan Kallenbach memorial op 16 en 17 juni jl.

Hij was gekend Budoka in binnen- en buitenland, grondlegger van de Amsterdamse Shin-ShinBuKen dojo en altijd nauw betrokken bij Budo: karatedo, jodo, iai do en taikiken. Ook bij de KBN heeft Jan Kallenbach lange tijd een prominente rol gespeeld. Helaas is hij twee jaar geleden onverwacht overleden.

Deze memorial werd opgeluisterd door gezamenlijke trainingen van de Kyokushinkai karate-, Taikiken – en Jodo groep van Budo vereniging Shin-ShinBuKen met gasten uit Frankrijk, Zweden, Zwitserland en Japan.

Een grote groep was allereerst getuige van een fascinerend Shinto ritueel in de dojo uitgevoerd door de enige, formeel in Japen gewijde, Nederlandse Shinto priester drs Paul de Leeuw. Dit vond plaats in bijzijn van ondermeer zijn zonen Jan en Kees Kallenbach en zijn partner Jolanda.

Daarop volgden mooie toespraken van Hans Bakker sensei (Taikiken), Julien Portery sensei, Frank Heckman en een indrukwekkende speech van Marshall McDonagh sensei uit Zweden onder begeleiding van passende muziek van Dire Straits: Brothers in Arms. Zelfs Yukio Ito sensei uit Japan was overgevlogen om bij dit weekend aanwezig te kunnen zijn.

Zaterdag werd gevuld met gezamenlijke trainingen van een grote groep budoka onder leiding van Rob Quant, Fred Quant, Bert Slot, Jeffrey Schwerzel en Hans Bakker. Onder de goedkeurende blikken van Yukio Ito, Marshall McDonagh, Jacques Legree en Rob Stemmerik, met zijn 92 jaar het oudste lid van Shin-ShinBuKen.

De training werd afgesloten met een indrukwekkende demonstratie van Fred Quant en Jeffrey Schwerzel van Iai to (katana zwaard) tegen Kusarigama (sikkel met ketting en bal) en houten oefenzwaard (bokken) tegen stok (jo).

De warme en intensieve trainingsdag werd afgesloten met een heerlijk buffet diner uit Surinaamse en Turkse keuken. Veel deelnemers spraken de hoop uit dat dit geweldige evenement zal worden herhaald.