Magatama Karate Do Vereniging Vianen heeft een jubileum, deze Karatevereniging bestaat 8 juni 30 jaar! Sensei Ron Calmer die dit jaar 50 jaar actief met Karate is, heeft deze vereniging 8 juni 1993 opgericht. Een ander aardig feitje is dat Sensei Calmer afgelopen november 80 jaar is geworden.

Sensei Ron Calmer kwam op zijn 30ste terecht op een boksschool waar hij karateles kreeg van een trainer die Karate leefde. De manier van les geven stond Ron aan, hij had van huis uit een opvoeding genoten waar je respect voor ouderen hebt en de lessen waren hierop gebaseerd. Dáár is alles begonnen. In zeven jaar tijd haalde hij zijn benodigde trainerspapieren en in juni 1993 richtte hij Magatama Karate-do Vereniging Vianen op.
De vereniging is er op gericht meer jongeren deel te laten nemen aan vechtsporten (participatie). Magatama richt zich op vermindering van problematisch agressief gedrag. Met name de sporten bij Magatama ligt de nadruk op het goed en respectvol met elkaar omgaan (bijvoorbeeld buigen als uiting van respect en je aan elkaar voorstellen) Magatama is er tevens op gericht om zoveel mogelijk Nederlanders (weer) in beweging te krijgen, zowel jongeren als ouderen.

Waar komt de naam Magatama vandaan? “Ik had onder mijn leden een wedstrijd uitgeschreven; wie verzint een passende naam bij de vereniging. Zelf ben ik de bibliotheek in gedoken en heb allerlei Japanse boeken opengeslagen. Daar kwam ik een Magatama tegen. Dit is een magisch, gebogen kommavormige kraal met een religieuze betekenis. Zo is de naam van de vereniging ontstaan.”

Over de toekomst durft de Sensei zelf voor nu geen voorspellingen te doen. “Wat mag je nog verwachten wanneer je bijna 81 jaar bent? Sowieso wil ik uiteraard betrokken blijven bij de vereniging zolang mijn lijf dat toelaat.” Iedereen die bij Magatama betrokken is hoopt dat de Sensei het nog jaren volhoudt.