Als KBN willen wij ook graag meer aandacht geven aan wat bredere aspecten van Karatedo, naast de competitieve evenementen en seminars. Terecht, want Karatedo en andere traditionelere gevechtskunsten bieden veel meer dan alleen trainen en competitie.

Een paar maanden geleden zijn wij al begonnen met het belichten van een Budo gerelateerd boek (Van de weg naar de straat, Vernooy, 2022) waarin duidelijk de link wordt gelegd met de meer filosofische of levensbeschouwende aspecten van Karatedo. Als men zich wat meer verdiept in Karatedo kom je op een gegeven moment vanzelf uit bij de overlap die onze krijgskunst kent met andere stromingen uit de geschiedenis. Er is eigenlijk veel meer overlap dan dat wij soms vermoeden.

Pablo Lamberti schreef in 2021 het boek ‘Strijdvaardig Leven” waarin de treffende gelijkenis, maar ook de verschillen worden geduid uit het gedachtengoed van Socrates, Seneca (Stoïcijnen) en de samoerai met hun Bushido (morele) code. In veel dojo`s zie je best nog veel terug van die morele code, soms in de dojo-kun, soms gewoon in voorbeeld, verhaal en gedrag van de docent. Natuurlijk vaak wel in een wat eigentijdser, moderner jasje.

Een krant als NRC, maar ook het blad IFilosofie, hebben aandacht besteed aan dit boek en waren zonder meer lovend:

“Wanneer we aan een wijsgeer denken, ziet die er niet uit als een dappere soldaat of een robuuste krijgsman (of -vrouw), maar de verschillende denkers die Pablo Lamberti behandelt in Strijdvaardig leven zijn dappere strijders. Strijdvaardig leven laat ons zien dat de filosofie en de krijgskunst wel degelijk samen kunnen gaan. Lamberti neemt ons mee op een historische verkenningstocht naar de oude Grieken, de oude Romeinen en naar de samoerai in het oude Japan.” (I Filosofie, dec. `21)

“Een van de filosofen die dit op heldere wijze uiteenzet is Pablo M. Lamberti. Recent verscheen van zijn hand Strijdvaardig leven. In het spoor van Socrates, Seneca en de samoerai. Niet alleen legt hij hierin op overtuigende wijze een link tussen filosofie en krijgerschap – een strijdvaardig bewustzijn was iets wat filosofen en dichters uit de westerse oudheid en Japan met elkaar deelden.” (NRC, 2021)

Met ander woorden: een heel interessant en relevant boek voor de karateka die wat meer de diepte in wil gaan. Aanrader!

En als je interesse is gewekt: er is een zomercursus ‘Strijdvaardig leven’ georganiseerd aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). Robert Vernooy geeft daar dan ook een workshop. Klik hier voor meer informatie.

Check Uitgeverij BOOM, of de bekende boekenwebsites.