Van 18 tot en met 22 februari 2023 vond in Guildford de Wintercourse plaats van de Wadoryu Academy. Grandmaster Otsuka III verzorgde het grootste deel van deze wintercourse samen met Arthur Meek sensei, Peter Hill sensei en Tran Hieu sensei. Nederland was aanwezig met 11 deelnemers. Een mooie groep en we hopen op meer Nederlandse deelnemers bij een volgende keer.

Er is maar liefst 19 uur getraind! De kracht van de trainingen lag niet zozeer in de hoeveelheid aangeboden stof, maar in aandacht voor de kwaliteit van de uitvoering.

Otsuka sensei beweegt als geen ander en de wijze waarop hij zijn lichaam beheerst is ongekend. Elke techniek is intern totaal verbonden in zijn lijf. Het gebruik van tegengestelde rotaties van heup- en schoudergordel, het openen en sluiten van de voor- en achterkant van het lichaam, de contracties van het middenrif, de ‘cross body connections’ en de daaruit volgende ‘release of energy’ zijn meesterlijk uitgevoerd en toegelicht.

Een diepe buiging voor deze sensei die het Wado naar een nog hoger niveau tilt. Arthur Meek heeft ons blij gemaakt met geweldige partneroefeningen en combinaties met veel aandacht voor effectiviteit. Peter Hill weet als geen ander een les op te bouwen en zijn aanstekelijke humor is gepast en goed getimed. Quote of the day from Peter: “If you go the wrong way in your defence, don’t stand still and swear,… attack.”

Het was een geweldig seminar en wij hopen in de toekomst opnieuw zo`n seminar te kunnen meemaken. Tot een volgende keer!

Door: Jerry Smit, stijlplatformvertegenwoordiger Wado