Tijdens de afgelopen Dan examens in Harderwijk op 4 december stonden een paar opvallende kandidaten op de mat. Niets afdoend aan de prestaties van alle andere examinandi mag best wat extra aandacht worden gegeven aan Herman Veltman en Sjors Dekker! Beide Karateka zijn de grens van 70 jaar gepasseerd en doen nog altijd actief aan Karate.

Sjors Dekker stapte destijds in Amsterdam de Karatewereld in. Hij was daarnaast ook zwemmer, maar nieuwsgierig geworden en op uitnodiging van een vriend, ging hij eens een kijkje nemen in een Amsterdamse Wadoryu dojo. Hij ging daar niet meer weg. Actief als politieman maakte hij naast het zwemmen toen ook kennis met niet alleen karatedo maar beoefende ook zo`n 10 jaar kickboksen en Jodo. Hij startte in die periode ook zijn eigen dojo. Zowel bij het zwemmen als bij Karate werd hij begin jaren negentig ook leraar. Dat Sjors op zijn huidige leeftijd van 72 nog altijd aan Karate doet verdient respect. Voor zijn ontwikkeling naar deze 3e dan graad werd hij getraind en bijgestaan door Jerry Smit, 7e dan Wadoryu.

Zelf zegt Sjors dat de beoefening van Karate duidelijk bijdraagt aan zijn fitheid en alertheid. Dat Sjors zeer sportief, én Budoka in hart en nieren is, moge duidelijk zijn! Respect!

Herman Veltman ging op voor zijn 5e dangraad. Herman is in de aanloop naar zijn 5e danexamen begeleid door Michiel Commandeur van Kaihatsu Karate-do in Burgum (Friesland). Leuk detail is dat Herman in het verleden ook heeft lesgegeven in Burgum. De cirkel is weer rond, zogezegd. Naast karate is Herman ook actief met iaido. Hij geeft nog altijd in beide disciplines les in zijn eigen dojo in Bolsward.

Deze twee Karateka`s zijn geweldige voorbeelden van wat op gevorderde leeftijd nog mogelijk is. Senior Karateka zijn een voorbeeld voor de jongere generaties met hun actieve levensstijl, houding en doorzettingsvermogen. Zij kunnen ook binnen de dojo belangrijk bijdragen aan de ontwikkeling van de jongere Karateka`s. Sjors en Herman zijn wandelende voorbeelden van ‘Karatedo is lifelong learning’ en ‘Karate is voor iedereen’!

KBN Werkgroep Karate voor senioren

Binnen de KBN is afgelopen jaar een werkgroep opgericht waarin enthousiaste leraren en beoefenaren van gedachten wisselen over karate voor senioren. Welke specifieke doelgroepen zijn er aan te wijzen onder de oudere karateka? En welke specifieke behoeftes hebben zij? Dat zijn vragen waar deze werkgroep zich over buigt.

In 2022 zijn er een paar eerste brainstormsessies gehouden. In 2023 krijgt dit een vervolg met een onderzoek onder leraren en beoefenaren. Mocht je het thema interessant vinden, dan is er in de werkgroep nog plaats voor nieuwe leden. Meld je gerust via het bondsbureau.