De Karate-do Bond Nederland staat vanuit haar rol als nationale sportbond regelmatig in contact met de NOC*NSF. Dat gaat vaak over beleidskwesties, financiële zaken, integriteitsthema’s maar ook vaak over nationale campagnes gericht op de sport in Nederland.

In het zogenoemde ‘Preventie akkoord 2018’ hebben de NOC*NSF en het Ministerie van VWS zich als doel gesteld dat alle sportomgevingen en eigenlijk de gehele sport in Nederland uiterlijk in 2025 geheel rookvrij zouden moeten zijn.

Een campagne die in 2022 is gestart en wordt doorgevoerd in 2023 gaat over een rookvrije sportomgeving. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds.

Aan deze campagne doen inmiddels 11 nationale sportbonden mee. Deze bonden zijn vierkant achter dit streven gaan staan en dragen dat ook naar buiten uit. Hiertoe hebben deze sportbonden ook een manifest ondertekend. De verwachting is dat veel meer sportbonden, waaronder de KBN, zich bij dit manifest aansluiten en dit ondertekenen.

Natuurlijk is de KBN absoluut voorstander voor een rookvrije sportomgeving; daar is geen enkele discussie over. Omdat Karate-do toch voornamelijk een binnensport is, en in Nederland indoor sportomgevingen sowieso al wettelijk rookvrij zijn, is die stap voor de KBN snel gezet. Bovendien zijn er sowieso al heel weinig Karateka’s die roken. Maar het gaat natuurlijk ook om vrijwilligers, scheidsrechters, ouders, coaches etc. De KBN roept dan ook iedereen op roken in en in de directe nabijheid van onze sportevenementen te laten. Geef het goede voorbeeld in de directe omgeving van een Karate-evenement!

De sportsector wil namelijk dat iedereen kan genieten van sport in een rookvrije omgeving. Zo dragen we bij aan de ambitie van de Rookvrije Generatie om ieder kind de kans te geven om volledig rookvrij op te groeien. Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en is de kans veel kleiner dat ze op den duur zelf gaan roken.

Rookvrije Sportomgeving; wen er maar aan!