Afgelopen 21 september sprak de KBN met Brian Timmermans, een van de Nederlandse selectieleden. Brian is al lange tijd lid van de Nederlandse Karate selectie en neemt al vele jaren deel aan nationale en internationale wedstrijden met over het algemeen uitstekende resultaten! Waaronder begin dit jaar een bronzen plak in Pamplona (Spanje) en goud in Matosinhos (Portugal) op WKF evenementen. Onlangs deed hij nog ook mee met de World Games in Birmingham, USA waar hij 5e werd. Het leek ons leuk zijn imposante Karate-Do loopbaan tot nu toe even in het licht te zetten.

Geboren in Kerkrade in 1997 begon hij al jong met Karate-Do: zo rond de leeftijd van 7 jaar zette hij zijn eerste Karate stappen in Heerlen. Zijn Karate stijl is Shotokan en Brian heeft de 3e Dan graad. In het relatief nieuwe platform Sportkarate bezit hij de 1e Dan graad. Vanaf zijn 10e jaar nam hij deel aan wedstrijden, o.a. aan de Limburg Cup en net over de grens in België en Duitsland. Hij maakte al snel een sprong door mee te trainen met de nationale Kata selectie en een paar jaar later werd dat de nationale Kumite selectie.

Naast een behoorlijke portie talent, stelt Brian dat de enige manier om eigenlijk goed te worden heel veel te trainen is, vooral om wedstrijden te doen, leren van anderen en veel ervaring op te doen. Brian`s ambitie is om nog zolang mogelijk lid van de nationale selectie te blijven en op het allerhoogste niveau te presteren. Zijn broers Rob en Jordy trainen al enige tijd met de selectie van Curaçao mee.

Zijn trainingsprogramma stelt hij zelf samen. Het verschilt wel van zijn broer Rob met name vanwege de gewichtsverschillen tussen de twee. Er wordt vrijwel dagelijks in teamverband getraind variërend van krachttraining, cardiotraining, plyometrische trainingen en vooral veel wedstrijdtechniek. In het gesprek kwam naar voren dat het op zich interessant zou zijn eens te kijken hoe andere sportbonden en andere landen hun topsport trainingen organiseren en of daar wat te leren valt. De mentaal-psychologische trainingen die soms bij grote sportbonden, op de allerhoogste sportieve niveaus, worden gegeven, zijn nog buiten bereik van de KBN topsporters. Naast het eigen trainingsprogramma traint Brian 1x per week bij de zondagse, centrale KBN Bondstrainingen mits hij niet in het buitenland is.

Bij zijn werkgever, het CBS in Heerlen, krijgt hij alle ruimte om zijn vrije dagen te spenderen aan internationale trips naar toernooien, maar veel ruimte voor vakanties blijft er dan niet meer over.

Op de vraag wat Brian jonge Karateka`s zou adviseren om beter Karate te leren, zegt hij nadrukkelijk dat vooral veel trainen en vaak wedstrijden doen hun Karate-ontwikkeling goed stimuleert.

Samen met broers Rob en Jordy timmert hij nu al jaren stevig aan de weg en runnen zij Karate Team Timmermans in Heerlen.

Vanuit die thuisbasis bezoekt Brian, met zijn mede Karateka`s, heel regelmatig grote internationale toernooien. Ook voor 2023 staan er weer zo`n 5 K1 Premier League toernooien op de agenda en dat zijn ook meetmomenten om zijn plek bij de nationale selectie weer even te bevestigen.

Een kort overzicht van zijn resultaten:

  • Lid van de Nationale kumite selectie (Karate Do-Bond Nederland).

  • Talent van het jaar 2013 (Karate-Do Bond Nederland)

  • 15-voudig Nederlands kampioen kumite, 2x brons NJK Kata, en meerdere internationale podiumplaatsen

  • WKF K1 Youth League & U21 Cup: 3x goud (2014, 2017, 2018) en 1x  brons (2016) in Umag

  • E.K.:  kwartfinale Kroatië (2021)

  • W.K.: 7e plaats Dubai (2021)

  • WKF K1 Premier League: 5e plek Moskou (2021)

  • WKF K1 Premier League: goud Matosinhos (2022)

  • WKF K1 Serie A: brons Pamplona (2022)