Tijdens de KBN Algemene Ledenvergadering van 26 juni jl werd al aangegeven dat het bestuur vaker in gesprek wil met KBN aangesloten sportscholen. Bij een bezoek van bestuurslid Curt Haagedoorn aan Sportcentrum ElHatri in Eindhoven werd met eigenaar, ondernemer, Karateka en Budoka Appie el Hatri over verschillende dingen van gedachten gewisseld. Wij waren benieuwd naar zijn visie en ideeën over Karatedo in Nederland.

Sportcentrum Elhatri in Eindhoven is al 40 jaar een begrip in Eindhoven en omgeving en zeker ook binnen Karate-Nederland. Appie El Hatri is een bekende, gedreven en heel ervaren Martial Arts ondernemer en Karateka. In het gesprek met de KBN vertelde hij dat hij zijn school zo’n 40 jaar geleden heeft opgericht en sindsdien stevig aan de weg timmert. Tijdens een rondleiding door het grote pand werd een mooie, goed uitgeruste sportschool geshowd met diverse zalen, faciliteiten en trainingsapparatuur. Naast een succesvolle Karatedo tak binnen zijn sportschool biedt Elhatri o.a. ook boksen, kickboksen, MMA, Aikido, Fitness en diverse andere sporten aan.

Naast het wedstijd-karate biedt Elhatri natuurlijk ook traditioneel Karatedo aan waar Karateka`s die zich veel minder op competitie richten hun energie kwijt kunnen in lessen waar accent ligt op bijv. kata en bunkai. Al met al een breed aanbod. Voor senior sporters (55+) worden diverse aangepaste lessen aangeboden. Ook voor sporters met een beperking is alle ruimte: zij kunnen gewoon bij de huidige groepen meetrainen en er wordt rekening gehouden met wat deze sporters wel of niet kunnen. Aparte lessen voor I-/ of Para-Karate zijn er nog niet: dat is mede afhankelijk van het aantal mensen die graag in zo’n groep of les mee zouden willen draaien. Details daarover zijn op de website te vinden.

Veel karateka`s zijn goed bekend met zijn Elhatri toernooi uit de afgelopen decennia: een van de grotere en succesvolle Karate-events in Nederland. Helaas ligt dit toernooi nu stil door o.a. Covid-perikelen en door organisatorische obstakels m.b.t. de kosten die zo`n toernooi met zich meedraagt en het vinden van voldoende scheidsrechters om de wedstrijden in goede banen te leiden. Appie vertelde dat veel scheidsrechters hun werk vaak onvoldoende gewaardeerd vonden en dat dat voor sommigen ook reden was niet meer als scheidsrechter op te treden.

Dat is heel jammer want de KBN weet heel goed dat onze scheidsrechters iedere keer weer een compliment verdienen voor hun inzet en bereidwilligheid. Dit is en blijft zeker een punt van aandacht binnen het bestuur. Maar over het algemeen is Appie wel tevreden met de KBN met name waar het de hoeveelheid en kwaliteit van informatie en communicatie aangaat. Ook de huidige stabiliteit en structuur kan hij waarderen.

Zijn advies luidde om vooral ook met de grotere sportscholen in Nederland in gesprek te gaan over o.a. de drempels die zij tegenkomen. Ook het opnieuw benaderen van voormalig scheidsrechters leek hem een goed idee: wellicht zijn deze over te halen terug te komen.

Na het maken van wat foto’s onder een aantal inspirerende quotes werd het gesprek afgesloten. Al met al een goed en informatief gesprek met een van de grotere Karatedo ondernemers in Nederland! Als KBN bestuur streven wij ernaar meer van dit soort gesprekken te voeren in 2022 en 2023.