Verreweg de meeste Karateka`s hebben wel een paar boeken over Karatedo in de kast staan. Sommigen, die wat meer de diepte ingaan, en meer over de achtergronden van Karatedo en Budo willen ontdekken, breidden hun verzameling zelfs behoorlijk uit in de loop der jaren. Publicaties met stijlgebonden verhalen, geschreven door de oude grootmeester, boeken met fotos over techniek, standen en kata`s, over de historie van Karate en ga zo maar door: onderwerpen zat!

Af en toe komen er pareltjes voorbij; oude parels (denk aan de boeken van Donn Draeger) en natuurlijk nieuwe parels. In Nederland is heel veel kennis over Karatedo, of breder, over Budo aanwezig. Robert Vernooy, schrijver, vertaler én 4e dan Wado ryu Karateka, heeft een prachtig boek geschreven dat tot die parels mag worden gerekend:

Van de Weg naar de Straat – Krijgskunst als Levenskunst

Robert presenteerde zijn boek 28 augustus jl. tijdens een druk bezochtte bijeenkomst in Amsterdam. Zo’n 150 geinteresseerden, waaronder veel Karateka en andere Budoka, waren aanwezig. Na een demonstratie van kata Chinto door Robert volgde nog een ‘pushing hands’ en tanto dori (mes) demonstratie. Ook het publiek mocht even meedoen door ‘even’ 20 minuten in een ritsu zen houding te gaan staan. Ook de panel discussie met Jerry Smit en Henk Oosterling konden rekenen op een aandachtig publiek.

Ook landelijke kranten schonken aandacht aan dit boek over krijgskunst als levenskunst en gaven mooie recencies. Eén recensent schrijft: : “Vernooys beschouwingen over krijgskunst als levenskunst zijn niet alleen interessant voor lezers met belangstelling voor budo en oosterse filosofie, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de kunst van het volle leven.”

O.a. nu verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Bol.com of Rinnah.nl  Zeker de moeite voor wie wat meer de diepte in wil!