Op de Internationale Kampioenschappen begin april jl. voor para-atleten in Hasselt, België heeft de 16-jarige karateka Elise Reedijk een geweldig resultaat neergezet! Samen met 7 andere I-/para- karateka uit Nederland: Joost, Michaël, en Noah (Budoschool Kai Sei), Sven, Mohamed en Youri (Fudoshin Roermond) en Dave (Karate Do Pora), vertegenwoordigde Elise Nederland. Bij deze Belgian Open Inclusive Karate Championships wist Elise zelfs de regerend vice wereldkampioene (WKF Para-Karate, november 2021) uit Hongarije te verslaan. Deze Hongaarse staat 3e in de WKF offical ranking (categorie Intellectually Impaired Female) wat natuurlijk veel zegt over het niveau waar Elise nu presteert!

Elise traint al vanaf haar 11e jaar bij Alex en Madelon Janssen van sportschool Kai Sei in Zoetermeer. Destijds kwam zij via haar begeleidingsgroep in contact met sporten bij Alex Janssen, eerst even met judo, maar al snel bleek Elise meer belangstelling, én talent, voor karatedo te hebben. Tot op de dag van vandaag.

Het resultaat van jaren keihard trainen -7 uur per week!- betaalt zich nu terug en het lijkt er op dat Elise deze lijn weet vast te houden. Binnenkort, in juni, doet zij bovendien KBN-examen voor haar zwarte band bij het All Inclusive Karate platform, waarbij ze voor 90% aan de reguliere examen eisen van het WADO platform gaat voldoen. Een topper dus!

De WKF kent al een ‘Para-Karate tak’ en daar worden ook al enige tijd (internationale) wedstrijden voor georganiseerd met onder meer EK`s tot en met WK`s. Zie voor meer info ook: Para-Karate Modality | WKF . Para Karate kent 3 categoriëen te weten ‘verstandelijk beperkt’, ‘visueel beperkt’ en ‘rolstoel gebonden’. De volgende WKF Cadet, Junior en U21 Para-Karate World Chamionships 2022 zal plaats vinden in oktober in Konya, Turkije.

I-Karate is een term die wat breder is dan Para-Karate. Zie voor meer info ook: Home (i-k-f.net). Het toernooi in Hasselt, gebaseerd op de methodiek van I-Karate Global voor karateka met ASS, een auditieve beperking, een verstandelijke beperking, een visuele beperking en/of fysieke beperking (handmatige of elektrische rolstoel afhankelijk) kende maar liefst 104 deelnemers uit 9 landen.

De Karate-do Bond Nederland (KBN) is zeer te spreken over het door Elise behaalde resultaat. Het past heel goed binnen de ontwikkeling van een platform voor I-Karate binnen de bond. Karatedo is immers voor iedereen! Deze ontwikkeling is al onderdeel van het jaarlijks beleidsplan en gaat de komende tijd nog meer in de schijnwerpers staan. Ongetwijfeld zijn er binnen Nederland al diverse scholen die met initiatieven op dit terrein bezig zijn. Het wordt tijd eens te kijken of daar meer mee kan worden gedaan in de vorm van bijvoorbeeld landelijke stages, kennisuitwisseling en zelfs centrale trainingsdagen. KBN-sportschooleigenaren die hier suggesties over hebben, zijn welkom deze te delen met de KBN.

De ontwikkeling van I-Karate wordt mede gestimuleerd dankzij deze mooie resultaten van Elise en de inzet van haar ouders Martine en Ernst-Jan, trainers Alex en Madelon en nu ook met de support bij het 1e All Inclusive Karate dan- examen bij de KBN.

Én met de steun van andere Karatedo-docenten als Rudi Wahjudi, Pierre Drachman en Ben van Elburg. Wij zijn allemaal benieuwd wat de toekomst van I-Karate en van Elise Reedijk gaat brengen. In de gaten houden dus!