Exact één maand geleden schreef Lynn Snel geschiedenis. Als eerste vrouwelijke Nederlandse karateka sinds 2004 won ze een medaille op de WKF Wereldkampioenschappen. Ze won met een overtuigende 5-2 score op de Canadese Haya Jumaa.

Lynn is op dit moment 23 jaar, en doet al meer dan 14 jaar aan karate. “Ik ben door een proefles van mijn broer geïnspireerd om karate te gaan beoefenen”, aldus Lynn. De KBN heeft Lynn in 2015 voor het eerst uitgezonden naar het Europees kampioenschap voor junioren in Zurich. Dit WK in Dubai was het tweede WK senioren waar Lynn aan deelnam.

Van Corona naar WK-brons

Lynn haar voorbereiding voor dit WK had een fysiek en een mentaal onderdeel. “Ik heb verschillende soorten trainingen gedaan in de voorbereiding: Karate specifiek, plyometrie en conditie training”, vertelt Lynn. Maar de periode vlak voor het WK was turbulent. “Twee weken voor vertrek testte ik positief op Corona en leek het WK geen haalbaar verhaal. Uiteindelijk is het allemaal net op tijd goed gekomen”.

Het WK begon voor Lynn op woensdag 17 november. Ze verloor in de eerste ronde nipt van de Anita Serogina uit Oekraïne. De Oekraïense zou later het zilver winnen, waardoor Lynn recht had op een herkansing. Daarin won ze donderdag 18 november achtereenvolgens van Stylianou (Cyprus), Zuniga García (Spanje) en Lim (Filipijnen). De wedstrijd om het brons vond twee dagen later plaats, op zaterdag 20 november. Dit programma beviel Lynn wel. “Ik ben erg emotioneel dus de tijd er tussen gaf mij rust en tijd om me goed voor te bereiden op de herkansingen en medaille wedstrijd.”

Lynn nam het in de wedstrijd voor het brons op tegen de Canadese Haya Jumaa. Jumaa staat 2e op de WKF Wereldranking en won dit jaar al diverse internationale medailles. Toch won Lynn overtuigend met 5 -2 van de Canadese. “Mijn favoriete techniek is de uramawashi geri. Hiermee heb ik in de laatste minuut van de medaille wedstrijd gescoord waardoor ik 4-1 voor kwam met senshu”, aldus Lynn.

Beloning

KBN Bondscoach Virgil Fisser begeleidde Lynn tijdens haar historische bronzen medaille in Dubai. “Voordat Lynn moest vechten om het brons bleef ik tegen haar zeggen: Dit is jouw droom, hier heb je hard voor gewerkt dus beloon jezelf! Geloof dat je het kan, ik geloof in jou. En de rest is geschiedenis!”, aldus Virgil. Wij zijn ontzettend trots op deze prestatie van Lynn, het is een prachtige beloning voor haar harde werk.

Virgil en Lynn na het winnen van de bronzen medaille

“Ik ben enorm aan het genieten en ik hoop dat het mij maar ook onze sport meer brengt.  Op dit moment ben ik vooral bezig met het volgende!”, aldus Lynn over haar historische WK medaille

Media

De prachtige prestatie van Lynn werd ook opgepakt door diverse media in Nederland. Hieronder een greep uit de diverse artikelen die zijn gepubliceerd. Klik op de foto om het hele artikel te lezen.