DUBAI – Lynn Snel heeft vandaag tijdens de wereldkampioenschappen karate in Dubai brons gewonnen in de klasse tot 61 kilogram. Dat deed ze met een overtuigende 5-2 overwinning op de Canadese Haya Jumaa. Snel’s medaille is de eerste weer voor een vrouwelijke Nederlandse karateka sinds 2004.

Snel (23) begon woensdag in Dubai met een nipte verliespartij tegen de Oekraïense Anita Serogina. Omdat de Oekraïense zich plaatste voor de finale kreeg Snel een herkansing. Daarin won de karateka van de Amsterdamse Karateschool Fightin’ Nabil donderdag achtereenvolgens van Stylianou (Cyprus), Zuniga García (Spanje) en Lim (Filipijnen).

Van Corona naar WK-brons

Snel’s voorbereiding op het WK was turbulent. “Twee weken voor vertrek testte ik positief op Corona en leek het WK geen haalbaar verhaal. Uiteindelijk is het allemaal net op tijd goedgekomen. Des te groter de ontlading en blijdschap nu na deze bronzen medaille.”

Snel reikte eerder dit jaar tot een zevende plaats tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Parijs. Haar prestatie was toen niet genoeg om plaatsing voor Tokio zeker te stellen. Alleen de drie hoogst geklasseerde verdienden een ticket voor Tokio waar karate afgelopen zomer debuteerde als Olympische sport. In 2024 keert de sport niet meer terug.

Zevende plaats

Naast Snel kwamen nog vier andere Nederlandse karateka’s in actie in Dubai, maar die konden zich niet in de strijd om de medailles mengen. Brian Timmermans (-84kg) uit Heerlen kwam met een zevende plaats wel dichtbij de medaillewedstrijden.