Op dinsdag 2 november werd er weer een persconferentie gegeven over de coronamaatregelen. Aanleiding hiervoor was dat het aantal besmettingen in de afgelopen weken hard is gestegen, en steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis.

Basisregels

Het blijft van groot belang dat iedereen de basisregels volgt. Dit zijn:

 • Blijf thuis en laat je testen bij klachten.
 • 1,5 meter is een veilige afstand.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Extra maatregelen

Het kabinet neemt extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. De extra maatregelen voor de sport hebben te maken met het coronatoegangsbewijs (CTB). Het CTB is vanaf 6 november verplicht bij:

 • Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is.
 • Publiek bij amateur- en professionele sportwedstrijden die binnen plaatsvinden.
  • Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd
  • Bij publiek van professionele wedstrijden is jeugd tot 13 jaar uitgezonderd
 • Georganiseerde binnensportbeoefening vanaf 18 jaar. Hieronder valt alle binnensportbeoefening op een sportlocatie of -accommodatie. Dit geldt voor sporters en eventueel publiek.

Voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, arbitrage, onderhoudsprofessionals, alle vrijwilligers.

Coronatoegangsbewijs

Het CTB krijg je als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

CTB controle

De controle op het CTB vindt plaats bij de ingang van de binnensportlocatie. We adviseren verenigingen in overleg te treden met de beheerder of eigenaar van de sportlocatie, om duidelijke afspraken te maken wie de controle uitvoert. Als de vereniging eigenaar is van de sportlocatie, is de vereniging zelf verantwoordelijk voor de controle. De controle op CTB kan op sommige momenten extra drukte opleveren. We vragen verenigingen hierop te anticiperen door extra capaciteit in te zetten en mensen vooraf te informeren over de controle en toegang.

Meer informatie