Met ingang van 1 juli zijn er een aantal wetswijzigingen doorgevoerd die ook van invloed kunnen zijn op sportverenigingen en sportaanbieders. De belangrijkste wijzigingen staan hieronder weergegeven.

Sluiting rookruimtes in openbare gebouwen

Vanaf 1 juli is het niet meer toegestaan om rookruimtes te hebben in openbare gebouwen, ook niet als zij aan of tegen de sportaccommodatie vastzitten. Er mag in openbare gebouwen nergens meer gerookt worden, dit geldt ook voor e-sigaretten. Een rookruimte moet een volledig zelfstandige ruimte zijn en mag geen overlast veroorzaken.

Wederverstrekking van alcohol is strafbaar

De drank- en horecawet is aangepast naar de alcoholwet. Belangrijk voor de sportaccommodaties met een kantine is dat het wederverstrekken van alcohol vanaf 1 juli strafbaar is. Dit betekent dat het strafbaar is voor een volwassene om alcoholhoudende drank te kopen en deze drank dan door te geven aan een minderjarige. Hier kan ook de meerderjarige een boete voor ontvangen.

Statiegeld op flesjes onder de 1 liter

Om de grote hoeveelheid zwerfafval tegen te gaan wordt er vanaf 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter zit vanaf dan 15 cent statiegeld. Voor flessen boven de 1 liter blijft het statiegeld 25 cent. Sportclubs kunnen meedoen aan het inzamelen, en kunnen een inzamelcontainer aanvragen voor op de club.

Meer informatie

NOC*NSF heeft een handige informatiesheet opgesteld met meer informatie over de wetswijzigingen. Deze is hier te downloaden.