Van 19 t/m 23 mei 2021 vonden de Europese Kampioenschappen voor Senioren plaats. De Europese Kampioenschappen werden georganiseerd in Porec, Kroatië. Het Nederlandse team is met 10 sporters afgereisd naar Kroatië voor het EK Senioren. Dit EK was het laatste evenement dat wordt meegenomen in de Olympische Ranking voor Tokio 2020.

Kata

 • Samantha van Lokven: kata dames
 • Rick Sonnema: kata heren

Kumite

 • Merel Landman: kumite dames -55kg
 • Lynn Snel: kumite dames -61kg
 • Sanne Koetsier: kumite dames -68kg
 • Ciska van der Voort: kumite dames +68kg
 • Omar Laâttar: kumite heren -67kg
 • Timothy Petersen: kumite heren -75kg
 • Brian Timmermans: kumite heren -84kg
 • Tyron Lardy: kumite heren +84kg

Timothy Petersen (-75kg) verloor zijn eerste partij van de finalist Horuna (Oekraïne). In de herkansing won hij overtuigend en bereikte de bronzen finale. Helaas verloor hij de wedstrijd om het brons met 3-1 van Kroatië.

Brian Timmermans (-84kg) won twee partijen en kwam in de kwartfinale. Helaas verloor hij op hantei van de Kroaat Kvesic (3e bij het vorige EK)

Tyron Lardy won in zijn categorie +84kg ook twee partijen en reikte tot de kwartfinales. Na een spannende partij verloor Tyron met 3 -3 van de Azerbeidzjaan Gurbanli (3e bij het afgelopen EK)

Samantha (kata dames), Rick (kata heren), Merel (-55kg), Lynn (-61kg), Sanne (-68kg), Ciska (+68kg) en Omar (-67kg) kwamen helaas niet door de voorrondes heen.

EK verslag per dag

Zaterdag 22 mei

Op zaterdag vonden onder andere alle medaille wedstrijden van de individuele categorieën plaats. Voor Nederland kwam Timothy Petersen in actie in de categorie kumite heren -75kg.

Rond 11:30u was Timothy aan de beurt voor zijn bronzen medaille finale tegen de Kroaat Garibovic. Na een spannende partij verloor hij deze helaas met 3 – 1. Toch een knappe vijfde plaats voor Timothy! Op naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi, wat over 3 weken plaatsvindt in Parijs.

Foto credits: Jan Mastrovic

Vrijdag 21 mei

De vrijdag stond in het teken van de kumite teams en para karate. De Nederlandse karateka’s kwamen in actie tijdens dames team kumite.

Het Turkse dames kumite team kwam in de finale, waardoor het team een herkansing kreeg! In de herkansing vochten zij tegen Finland. Lynn startte de wedstrijd goed door met overtuigende cijfers te winnen. Helaas kon deze goede start niet worden doorgezet, en verloor het Nederlandse team uiteindelijk met 2 tegen 1.

Foto credits: Jan Mastrovic & Matija Juranovic

Donderdag 20 mei

Op 20 mei was het de beurt aan de lichtgewicht kumite categorieën. Voor Nederland kwamen Merel Landman (kumite dames -55kg) en Omar Laâttar (kumite heren -67kg) in actie. De dag werd afgesloten met kumite teams.

Foto credits: Matija Juranovic

De eerste Nederlandse karateka op de tatami was Omar. In de categorie -67kg vocht Omar tegen de Zwitser Di Gioia. Na een spannende partij kwam Omar nipt te kort, en verloor zijn eerste ronde met 1-0. Helaas verloor de Zwitser in de tweede partij, dus geen herkansing voor Omar.

Merel kwam daarna in actie op haar eerste EK Senioren. Helaas verloor zij de eerste ronde met 3 – 0 in de categorie -55kg. Ook zij had helaas geen herkansing.

De kumite teams kwamen als laatste in actie. Het Nederlandse dames team stond de eerste ronde tegen de Turkse dames. Het Turkse team, die het vorige EK zilver wonnen, waren helaas een maatje te groot. Morgen vinden de laatste wedstrijden van kumite teams plaats. Dan wordt ook bepaald of de Nederlandse dames een herkansing krijgen.

Woensdag 19 mei

Op 19 mei kwamen de meeste sporters in actie. De dag begon met de individuele kata categorieën, in de middag volgden 6 kumite categorieën.

Foto credits: Matija Juranovic

Kata

Helaas verloren beide kata sporters in de eerste ronde. Samantha werd met een score van 22.36 5e, en kwam daarmee net niet door naar ronde twee. Rick kreeg een score van 21.34 voor zijn kata Gojushiho Sho, en kwam daarmee ook niet verder naar de tweede ronde.

Kumite

Ciska verliest in haar eerste ronde helaas met 3-1 van Noord Macedonië. Zij had helaas geen herkansing.

Tyron wint in zijn eerste partij van de Turk Yamanoglu, en de tweede partij van Rusland. In de kwartfinale verliest hij nipt op senshu van de Azerbeidzjaan Gurbanli, die de afgelopen Premier League zilver won en de laatste EK 3e werd. Helaas heeft Tyron geen herkansing, want Gubanli verliest in de halve finale.

In de -68kg vecht Sanne in de eerste wedstrijd tegen de Russische Isaeva. Helaas verliest ze deze partij nipt. De Russische verliest in de volgende ronde, dus helaas geen herkansing voor Sanne.

Brian begint zijn EK goed met winst op de Belg Bougrine. Zijn tweede partij wint hij met 3 -1 van Noorwegen. In de kwartfinale verliest Brian helaas op scheidsrechtersbeslissing (hantei) van de Kroaat Kvesic na een partij zonder scores. Kvesic, de huidige Wereldkampioen in de klasse tot 84kg, verliest helaas in de halve finale. Dat betekent dat Brian helaas geen herkansing krijgt.

In de categorie -61kg staat Lynn in haar eerste partij tegenover de Zwitserse Kornfeld. Na een spannende wedstrijd verloor Lynn nipt met 1 – 0. Helaas kreeg Lynn geen herkansing.

Timothy stond in zijn eerste ronde tegen Stanislav Horuna, de huidige nr5 in de Olympische ranking. Helaas verloor Timothy deze partij met 3 – 0.Horuna komt in de finale, en dat betekent een herkansing voor Timothy. Na de overtuigende winst op Luxemburg (5-0) en Kosovo (1-0) gaat Timothy zaterdag op voor het brons! 

Programma EK

Op 19, 20 en 21 mei vinden de voorrondes plaats, op 21 mei is ook de Openingsceremonie. Zaterdag 22 en zondag 23 mei staan in het teken van de medaille wedstrijden.

Woensdag 19 mei

 • 09:00u – Tatami 3: Kata Dames – Samantha van Lokven
 • 09:35u – Tatami 4: Kata Heren – Rick Sonnema
 • 11:20u – Tatami 1: Kumite dames +68kg – Ciska van der Voort vs. ??
 • 12:55u – Tatami 2: Kumite heren +84kg – Tyron Lardy vs. ??
 • 14:40u – Tatami 4: Kumite dames -68kg – Sanne Koetsier vs. ??
 • 16:15u – Tatami 3: Kumite heren -84kg – Brian Timmermans vs. ??
 • 18:15u – Tatami 2: Kumite dames -61kg – Lynn Snel vs. ??
 • 19:50u – Tatami 3: Kumite heren -75kg – Timothy Petersen vs. ??

Donderdag 20 mei

 • 10:05u – Tatami 2: Kumite heren -67kg – Omar Laâttar vs. ??
 • 11:55u – Tatami 4: Kumite dames -55kg – Merel Landman vs. ??
 • 20:35u – Tatami 2: Kumite Team Dames – Nederland vs. ??

Livestream

De voorrondes van de Europese Kampioenschappen zijn live te volgen via het WKF YouTube kanaal! In Nederland zijn ook de finales en bronzen medaille wedstrijden te volgen via het YouTube kanaal.