Op 17 april organiseerde de KBN haar eerste fysieke topsportevenement sinds de coronacrisis. Tijdens het Nationaal Kwalificatie Toernooi, dat werd georganiseerd bij Sportcentrum Papendal, waren 4 tickets voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi te verdienen. In het totaal waren 21 Nederlandse karateka’s ingeschreven verdeeld over vier categorieën, te weten:

  • Kumite dames -55kg
  • Kumite dames -61kg
  • Kumite heren -67kg
  • Kumite heren -75kg

Na een dag vol spannende wedstrijden hebben de volgende vier karateka’s gewonnen:

  • Kumite dames -55kg: Merel Landman
  • Kumite dames -61kg: Lynn Snel
  • Kumite heren -67kg: Omar Laâttar
  • Kumite heren -75kg: Timothy Petersen

Deze vier sporters zijn verzekerd van deelname aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Daarnaast hebben zij zich na de winst op het NKT automatisch geplaatst voor het EK Senioren. Het EK vindt plaats van 19 t/m 23 mei in Porec, Kroatië.

Eventmanager Ronald Meijer blikt terug

Degene die verantwoordelijk is voor de organisatie van het NKT is KBN Eventmanager Ronald Meijer. Wij vroegen hem hoe hij terugkijkt op dit unieke evenement. “Als we 2 jaar geleden hadden gezegd, organiseer het NKT met 19 deelnemers en hun coaches, dan hadden we dat geregeld! De wedstrijdvloer zou bestaan uit 1 mat 10 scheidsrechters of eventueel 2 wedstrijdmatten met 20 scheidsrechters. En vergeet het publiek niet! Het gaat om deelname aan het OKT, een belangrijk evenement. Het is mooi om dit te delen met de achterban, dus reuring in de zaal! De planning was simpel, om 09:00u beginnen betekent om 12:00u klaar.”, aldus Ronald.

De KBN scheidsrechters tijdens het NKT

Helaas ging het dit jaar heel anders.  Het coronavirus had ook veel invloed op het NKT. Gelukkig mocht het worden georganiseerd als topsportevenement binnen in de sporthal, maar met veel aanvullende regels. De wedstrijden namen zelfs een complete dag in beslag door de coronaregels. Denk aan anderhalve meter afstand houden, handen wassen, mondkapjes op, geen gemengde groepen en vooraf testen.

Ronald: “Het is gelukt! We hebben een NKT kunnen organiseren. Sporters, coaches, scheidsgerecht, organisatie, arts, EHBO en Bestuur hebben elkaar weer in levende lijve gezien. Sporters en scheidsgerecht hebben weer op de mat gestaan en hebben mooie partijen gevochten. Helaas met 1 blessure, maar het blijkt dan ook weer dat het goed is dat we ondersteuning hebben van een goed vast medisch team. Ondanks alle coronaregels is het NKT succesvol verlopen, met livestream voor de thuisblijvers en achterban.”

We bedanken alle sporters, (bonds)coaches, arts, EHBO en scheidsgerecht voor jullie medewerking! En ook een dankwoord aan Papendal, voor het meedenken, de faciliteiten en catering. En tot slot veel dank aan Eurofins, Rosanne, die snel en vakkundig bij iedereen een sneltest afgenomen heeft. Die dit nog leuk vond ook om te doen, en voor het eerst karate heeft gezien.

“Het NKT, ook deze uitdaging hebben we getrotseerd. Op naar het OKT. Succes allemaal! En hopelijk snel tot ziens, bijvoorbeeld bij het NJK. Binnenkort krijgen jullie hierover meer informatie.“, aldus Ronald.

Sfeerimpressie

Bekijk hier een korte sfeerimpressie van het Nationaal Kwalificatie Toernooi