KARATE & THAIBOKSSCHOOL ALKEN bestaat 50 jaar! Sportschoolhouder Roger Alken schreef een mooi bericht over dit 50-jarige jubileum.

“50 jaar geleden, februari 1971, stichtte Shihan Hub Alken, ondersteund door zijn vrouw Sonja, karate club Geleen. Hij stichtte daarmee de eerste karateschool in Limburg.

Hub Alken stond aan de basis van het karate in Limburg en velen vonden hun weg naar de befaamde Karate club Geleen. Ook gingen velen, nadat ze van wit t/m zwarte band door Hub waren opgeleid hun eigen weg en stichten hun eigen school zoals: wijlen Peter Wewengkang, de Broers Cees en Toni Haberland, Bob van de Veen, Mart Rousseau, Eric Helsen, Sebastiaan Vondenhoff, Willie Dingena en zelfs tot in de Verenigde Staten Nick Braaksma. Leerlingen van bovenstaande leerlingen van mijn vader richten ook weer hun eigen school op enz. enz.

Met trots kan Roger Alken, de zoon van Hub en zesde dan Karate dan ook zeggen dat zijn vader aan de bakermat stond van alle Shotokan karateleraren in Limburg en al deze leraren direct of indirect uit de school van Alken komen en tot heden ten dagen invloeden hebben meegekregen, zij het direct of indirect, uit de school van  Hub Alken.

Karateka ‘s die van het begin af aan bij Alken trainden en nog steeds bij de sportschool zijn betrokken zijn oud karatekampioen Sjeng Zwakhalen al lid sinds 1973 en oud karatekampioen Theo Zwakhalen al lid sinds 1977. Beiden hebben ook hun kinderen laten trainen bij Alken en ook dat werden zwarte banden en zijn nog steeds al round vechters. De zonen van Sjeng, Davie en Wesley hebben momenteel hun kinderen ook weer bij Alken trainen en opa Sjeng (5e dan) komt dan ook vrijwel iedere training trots naar zijn kleinkinderen kijken. De dochter van Theo, Kaylee groeide uit tot een topkarateka in Nederland met als hoogtepunt de bronzen medaille op de Europese kampioenschappen van de WKF, ze heeft dat echter niet van een vreemde, haar vader was namelijk ook een groot kampioen uit de vechtersstal van Hub Alken.

In 1974 mocht Roger Alken als 5 jarige mee met zijn pa en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, dankzij zijn vader heeft hij heel veel in de vechtsport bereikt, zonder hem had hij dit nooit kunnen bereiken! Samen met zijn vader heeft hij vele karatekampioenen mogen trainen zoals: Xavier Kohlen, Lisette Zelissen, Nashka Kuhnen, Carl Bruin, Vincent Smit enz. enz.

Ook timmeren ze momenteel hard aan de weg in het kickboksen en hebben ze vele aanstormende talenten in hun school met als grote voorbeelden onze 2 A-klassers Perry Reichling en Regy Janssen.

Ook in het BJJ (Braziliaans jiu jitsu) trommelen ze hard aan de weg, Hub zat in de jaren 60 in het wedstrijdteam van de befaamde Judoschool van John Fennel, Chihansport in Geleen en stond bekend als een geducht grondvechter.  Hub Alken was dan ook blij verheugd dat Rijksgediplomeerd Jiu Jitsu leraar van de JBN en Rijksgediplomeerd MMA trainer van het FOG bij Alken het BJJ en MMA ging onderwijzen, met het BJJ draait de sportschool onder supervisie van de invoerder van het BJJ in Nederland en UFC veteraan Remco Pardoel.

Helaas is de grote Shihan op 1 november 2018 overleden. Maar zijn legacy leeft voort en velen vinden dagelijks de weg naar de sportschool, inmiddels sinds 2007 omgedoopt naar Karate & Thaiboksschool Alken. Momenteel heeft Alken vele groepen trainen in de dojo’s van karate-do tot Muay thai/kickboksen, van BJJ tot MMA en Kombat Fitness, van vele recreanten tot vele wedstrijdvechters. Iedereen komt aan zijn trekken binnen de school. Roger Alken is er dan ook zeer trots op dat hij de legacy van zijn vader kan doorgeven aan de vele leerlingen van hun school.”