De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is door de Eerste kamer goedgekeurd. Voor 1 juli moeten alle verenigingen en stichtingen aan de wet voldoen.

De WBTR, wat is dat?

Deze wet is bedoeld om het bestuur en toezicht van bijvoorbeeld stichtingen en verenigingen te verbeteren. Hier valt bijvoorbeeld onder het wettelijk vastleggen van taken en bevoegdheden, maar ook de aansprakelijkheid. De wet is al meer dan 8 jaar in ontwikkeling, en volgt op verschillende incidenten die verenigingen en stichtingen kunnen schaden. De wet treedt in werking per 1 juli 2021.

Stappenplan

Sportverenigingen moeten enkele stappen doorlopen om te voldoen aan de wet. Er is een online stappenplan ontwikkeld die de vereniging langs alle eisen loodst en aangeeft hoe een vereniging het beste aan de wet kan voldoen. In het WBTR-stappenplan zijn alle verplichtingen beschreven in leesbare, begrijpelijke teksten.

Het WBTR-stappenplan is aan te schaffen via deze link.